ЕК вещае само 1% спад на европейската икономика, дава 80 млн. евро за нова ваксина

OFFNews 16 март 2020 в 20:13 2089 0

Урсула фон дер Лайен

Очаква се спад на икономиката на ЕС с 1 процент през 2020 година заради коронавируса, сочи прогноза на Европейската комисия, цитирана от Ройтерс и БТА.

В средата на февруари в зимните си прогнози комисията очакваше растеж от 1,4 процента в ЕС.

Според източници на Ройтерс Брюксел разглежда и сценарий за икономически спад от 2,5 на сто. 

Тези цифри звучат дори оптимистични на фона на затрудненията, които вече изпитват много сектори като туристическия, транспортния, услугите, ресторантьорството, търговията и др.

Европейската комисия също така обяви, че ще предостави финансова подкрепа в размер до 80 милиона евро за развитие и производство в Европа на ваксина против коронавируса на CureVac - иновативна фирма за развитие на ваксини от гр. Тюбинген, Германия. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и комисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел проведоха видео конференция с ръководството на компанията. Подкрепата ще бъде под формата на гаранция за заем на подобна стойност, който се разглежда от Европейската инвестиционна банка. Гаранцията се осигурява чрез механизма за иновативно финансиране на инфекциозни болести, част от Хоризонт 2020 - европейската програма за научни изследвания и иновации.

“В настоящата здравна криза, подкрепата за нашите водещи изследователи и технологични компании е особено важна. Готови сме да предоставим финансовите средства необходими на CureVac да ускори развитието и производството на ваксина против коронавируса. Горда съм, че в Европа имаме водещи компании като CureVac. Техният дом е тук, в Европа. Но техните ваксини ще са в полза на всички хора, както в Европа, така и по света“, коментира Фон дер Лайен.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови