Две големи предприятия в Стара Загора започват масови уволнения

OFFNews 27 март 2024 в 12:27 36332 2

ТЕЦ
ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

Две от големите предприятия в област Стара Загора готвят големи съкращения на персонала.

В ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ ще бъдат освободени 160 души, а в М+С „Хидравлик“ -128. Това съобщи директорът на „Бюро по труда“ – Стара Загора Любен Георгиев, цитиран от БНР.

Той допълни, че след вчерашната среща в Министерството на труда и социалната политика е станало ясно, че работещите в ТЕЦ-а ще бъдат обезщетени от работодателя с между 6 и 12 месечни заплати. По думите му от днес синдикатите започват картографиране на уменията им за преквалификация. От „Бюрото по труда“ имат готовност да организират и трудова борса.

„Министър Шалапатова пое ангажимент да се използват всички механизми от Плана за възстановяване и устойчивост. Основните са за преквалификация. Ние сме в пълна готовност да организираме и трудова борса. „

В ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ работниците ще бъдат освободени на 8 май, а в М+С „Хидравлик“ на 16 април.

На 21 февруари т. г. изтече срокът на договора на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ с Националната електрическа компания (НЕК), според който предприятието получаваше преференциални изкупни цени на тока. Веднага след това от централата обясниха, че дружеството ще работи само тогава, когато пазарните цени са достатъчно изгодни.

Собствениците на топлоцентралата имат намерение тя да оперира още поне няколко години.

Основният проблем е, че цената на газа в момента е много евтина и затова цената на произведената от въглища електроенергия не е атрактивна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

4I4ATA

27.03 2024 в 22:08

Съкращавали са ме няколко пъти, никога не са ми давали 6 или пък 12 заплати обезщетение, тия какви са, нещо супер специални ли или какво?

723

1

user4eto

27.03 2024 в 14:42

"6 и 12 месечни заплати"
Стабилно...
 
X

Да помогнем на украинските деца!