Даваме 17 млн. евро за гаранция на заемите на Украйна. Отделно дължим още 26,7 млн. лв. до 2027

Причината е споразумение с ЕК за извънредна макрофинансова помощ за Украйна

Ружа Райчева 13 декември 2023 в 16:09 2745 0

Украинският президент Володимир Зеленски се среща с министър-председателя Николай Денков

Снимка Getty Images/Архив

Украинският президент Володимир Зеленски се среща с министър-председателя Николай Денков

Народното събрание се съгласи да гарантира заемите, които взима Украйна. Отделно дължим още 26,7 млн.лв. до 2027 г. заради обещаната от Европейската комисия макрофинансова помощ за Украйна. 

Днес депутатите ратифицираха директно на първо и второ четене две споразумения с Европейската комисия (ЕК) за предоставяне на извънредна макрофинансова помощ за Украйна.

Макрофинансовата помощ се предоставя под формата на заеми и грантове. Тя е насочена към подпомагане на макрофинансовата стабилизация на Украйна и укрепване на капацитета ѝ за възстановяване.

Предвижда се общият размер на заемите до 6 млрд. евро да се ползват с покритие от 70% чрез платени провизии, като 9% от тях са за сметка на бюджета на ЕС, а държавите членки на ЕС гарантират до 61% от стойността на заемите.

Държавите членки са длъжни да осигурят гаранционните вноски. За определяне на размера им за всяка държава членка се използва делът, който нейният брутен национален доход (БНД) представлява в БНД на ЕС. България следва да предостави гаранции в размер на 16 654 646 евро.

В края на 2022 г. с решение на Европейския парламент и Европейския съвет се създаде инструмент за предоставяне на макрофинансова помощ на Украйна. 

Чрез него ЕК заема средства от капиталовите пазари и институции, за да преодстави на Украйна преференциални заеми през 2023 г. в размер до 18 млрд. евро. 

Тъй като в бюджета на ЕС обаче липсват тези средства, държавите членки доброволно поеха ангажимента всяка от тях да предостави в европейския бюджет съответните вноски. 

Изчисленият от ЕК максимален принос за периода 2024-2027 г. възлиза на не повече от 26,7 млн. лв., или средно по 6,7 млн. лв. годишно. 

След обнародването на законите в Държавен вестник, споразумението на България с ЕК ще влезе в сила. 

Така страната ни ще изпълни поетия солидарно с останалите държави членки политически ангажимент във връзка с обезпечаването на лихвената субисидия по Макрофинансова помощ, аргументират се вносителите от Министерски съвет. 

По време на обсъждането в пленарната зала законопроектите очаквано отнесоха много критики от парламентарните групи на БСП и "Възраждане". Те са против даването на финанси на украинската държава, за сметка на българските данъкоплатци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!