Държавната ядрена компания на Китай завила интерес към АЕЦ Белене

OFFNews 16 март 2018 в 15:57 7866 1

Най-голямата държавна ядрена компания в Китай е заявила, че проявява интерес към проекта АЕЦ „Белене“.

Това каза в парламента енергийния министър Теменужка Петкова в отговор на депутатски въпрос за заявените инвестиционни намерения за изграждане на централата.

Компанията CNC, която е приемник на китайското Министерство на енергетиката, е изпратила писмо до Националната електрическа компания (НЕК).

Енергийният министър обясни, че тази възможност ще бъде включено в предложенията за най-рационално използване на оборудването на АЕЦ "Белене", които тя трябва да представи пред депутатите.

"Налице са всички предпоставки, за да можем да кажем, че темата за АЕЦ "Белене" стои на дневен ред и която трябва да решим с много широк консенсус", посочи тя.

Енергийният министър подчерта, че за площадката на АЕЦ "Белене" са вложени над 3 милиарда лева на българските данъкоплатци. Тя подчерта, че България разполага в момента с лицензирана площадка, с проект, нотифициран пред Европейската комисия, и оборудване, което очаква до края на следващата седмица да бъде напълно подслонено - защото е стояло неприбрано.

"Миналата седмица Европейската инвестиционна банка също заяви, че проявява интерес към възможността да финансира такъв проект с доста условности за това как ще бъде структуриран финансово. Такъв проект изисква сериозна инвестиция, но и много добро структуриране, така че да може да се върнат направените инвестиции", посочи тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови