Държавата увеличава акционерното си участие в ''София Тех Парк''

OFFNews 21 декември 2022 в 19:57 1192 0

Суперкомпютър, София Тех Парк

Снимка Министерски съвет - пресцентър

Суперкомпютър, София Тех Парк

Държавата увеличава акционерното си участие в капитала на "София Тех Парк", реши правителството на редовното си заседание днес. 

Министерският съвет е дал съгласие акционерното участие да бъде увеличено с вноска от 3 812 800 лв. с цел покриване на оперативните разходи за 2022 г. на Суперкомпютър Discoverer.

Увеличението на капитала ще се състои с решение на Общото събрание на акционерите на "София Тех Парк". Средствата са от бюджета на Министерството на иновациите и растежа за 2022 г., които са за придобиване на дялови акции за увеличение на капитала и капиталовите резерви.

Българският суперкомпютър Discoverer е първият по рода си суперкомпютър в Източна Европа с производителност от порядъка на петафлопс. Изграден е по проект от 2019 г. на EuroHPC 3U - съвместно предприятие, структурирано от Европейския съюз, за изпълнение на инициативата за европейски високопроизводителни изчислителни технологии.

Изпълнител на българския проект е хостващото предприятие - Консорциум „Суперкомпютър - Петаскейл България“, с водещ партньор „София Тех Парк“ и членове Национален център за суперкомпютърни приложения и Стратегически център за изкуствен интелект.

Главната цел на Суперкомпютъра е да насърчи научната дейност в страната с приложение в индустрията и повишаване на конкурентоспособността на българската икономика. Открит е за потребители от публичния и от частния сектор и е насочен изключително към граждански приложения, при спазване на приложимите правила относно държавните помощи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки