Булгаргаз е загубил 27% пазарен дял заради договора с ''Боташ''

ПП-ДБ ще искат ДАНС и прокуратурата да се сезира, както и договорът да бъде предоговорен от служебния министър на енергетиката

Ружа Райчева 11 април 2024 в 10:33 4406 5

Радослав Рибарски

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Радослав Рибарски

"Булгаргаз" е загубил 27% пазарен дял заради договора с турската компания "Боташ", сключен от служебното правителство. 

Това заяви депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Радослав Рибарски, който беше в състава на временната комисия по повод споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна енергийна компания "Боташ", подписано на 3 януари миналата година от служебното правителство "Донев". 

Работата на комисията вече приключи и днес Рибарски даде отчет пред медиите за добитата от нея информация в кулоарите на парламента. По думите му нещата изглеждат притеснително, защото са установили, че всеки ден българската енергетика - в частност "Булгаргаз", трябва да заплаща капацитет от 500 000 долара, който обаче не се използва.

"През 2023 г. от възможни 14 кораба, които да бъдат доставени, са използвани 1 и половина. Плащаме такси за пълния обем, договорен от служебното правителство с министър Росен Христов, въпреки че не го ползваме", каза Радослав Рибарски. 

ПП-ДБ ще призоват новия служебен министър на енергетиката Владимир Малинов да предоговори условията с "Боташ". Договорът е бил сключен тристранно между "Боташ", "Булгартрансгаз" и "Булгаргаз", което - както посочи Рибарски - прави Малинов пряк участник в договарянето му като изпълнителен директор на "Булгартрансгаз". 

На практика служебният кабинет "Донев" е договорил България да доставя в турски води природен газ, който след това да се купува обратно на българската граница. "Не става въпрос за обичайната междусистемна свързаност на доставките", посочи Рибарски. 

Той обясни, че има още нещо притеснително - договорените количества природен газ за всеки ден излизат около 1,8 млрд. куб. м., от които физически България, ако реши да използва целия капацитет, можем да достави едва 1,3 млрд. куб. м.

"Тази разлика чисто физически не може да бъде изпълнена, а държавата е задължена 13 години по този договор да изплаща едни огромни такси за капацитет, а същевременно "Боташ" използва българската газопреносна мрежа. От това се вижда, че ефектът е загуба на пазарен дял за "Булгаргаз" - за миналата година губи 27% пазарен дял", обясни Рибарски. 

Сключеният договор задължава България за срок от 13 години, а "Булгаргаз" не получава дължимите му суми, каза депутатът.

ПП-ДБ ще предложат на Народното събрание да приеме цялата документация, събрана от комисията, да отиде в прокуратурата и ДАНС. Те също така ще искат изслушване на енергийния министър Малинов, за да обясни защо е сключен този договор, който по думите им е неизогден за България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

925

5

ешо

11.04 2024 в 14:43

заради такива неща трябваше да се вземат служебните кабинети от руския шпионин радев

1000

4

Gavrilov

11.04 2024 в 13:53

Са разбрахте ли за какво е цялото плюене по ПП :)

345

3

Джендо Джедев

11.04 2024 в 11:38

Гълъбарникът на льотчика. Някой да е очаквал друго?

-1650

2

ob1

11.04 2024 в 10:57

Не може да бъде, гълъбарникът нали уж работеше "на ползу роду"?
Явно ще да е нечий по-конкретен род, не българския като цяло...

723

1

user4eto

11.04 2024 в 10:48

Даваме пари за изграждане на тръба, от която нищо не печелим.
Сключваме договори за милиарди, срещу които нищо не взимаме
Всички цоцат, а народа понеже е много хитър го играе самарянин. В същото време плюе по тези дето искат да му отворят очите и да му затворят джоба.
Другаде по света (освен в рашистан) такава трагикомедия не може да бъде играна.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки