Борисов: С Алексис можем да играем важна роля

OFFNews 06 септември 2017 в 12:23 3531 5

Днес е един от най-обичаните празници в България, на който празнуваме Съединението. С подписването на меморандума за разбирателство между България и Гърция, ние продължаваме съединяването на транспортните и енергийни хъбове, на възможностите за развитие на туризма, бизнеса, движението на хора и капитали в нашия регион. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след подписването в Кавала на Меморандум за развитието на железопътната връзка „Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе”.

Според Борисов проектът ще бъде защитен пред Европейската комисия и ще се превърне в добро съоръжение в бъдеще.

„С Алексис можем да играем важна роля за обща Балканска политика, която да се води“, добави министър-председателят.

Той изтъкна, че през октомври ще бъде поискана среща с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, на която да бъдат представени идеите за развитие на региона и да се търси подкрепа. 

По повод на предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС, премиерът Борисов отбеляза, че страната ни гледа на него като на Балканско председателство.

„Имаме рядък шанс да покажем, че има политически елити, разумни хора, които ще спрат противоречията и Балканите от барутен погреб да станат проспериращ регион“, каза Борисов.

По думите му, когато Европа е единна, има просперитет.

„Историята си е история, всеки държи на националните си ценности и приоритети, но сега сме част от европейското семейство, а други балкански държави искат да отидат там. Може да не сме идеални, но сме в пъти по-добре отколкото преди 10 години и сме изключително надеждна граница на ЕС“, каза още Борисов.

Според гръцкия министър-председател Алексис Ципрас подписването на днешния меморандум за разбирателство е от значение не само за двете страни, но и за региона.

„Постигаме резултати по кардинални въпроси и можем да бъдем пример за подражание“, заяви той.

По думите му чрез договора, с който се свързват три големи гръцки пристанища с Русе, Варна и Бургас ще бъдат удовлетворени констатирани нужди от десетилетия.

„Договорът е силен лост за движението в региона като цяло. Това е голяма стъпка, така че балканските страни да са европейско пространство на сигурност и стабилитет“, добави Ципрас.

Той посочи, че меморандумът предвижда съвместно дружество да управлява жп линията, като за първи път се следва тази процедура за реализирането на инфраструктурен обект. Гръцкият премиер отбеляза, че се откриват нови хоризонти и на енергийната карта на Европа, като добави, че предстои да се разискват тези теми на ниво министри.

Ципрас потвърди и желанието за тясно сътрудничество в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС, на което Гърция също гледа като на Балканско председателство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8000

3

motleyfolks

06.09 2017 в 17:25

От заглавието помислих, че Борисов преминава в Арсенал и заедно със Санчес ще спасяват Венгер, а то...

14469

2

случайно прочетох

06.09 2017 в 16:10

Може главна роля в някой цирк!