БНБ: От EPIC не са доказали, че искат и могат да спасят КТБ и "Виктория"

ОFFNews 16 октомври 2014 в 17:15 2445 0

Базираната в Австрия компания EPIC не е доказала, че има готовност да осигури необходимите финансови средства за оздравяването на Корпоративна търговска банка, нито, че разполага с тях, не е предоставила и планове на БНБ за оздравяване или преструктуриране на КТБ.

Това се казва в днешно прессъобщение на Българската народна банка до медиите.

Също БНБ съобщи на 10 септември, че има потенциален инвеститор, който иска да придобие КТБ и че този инвеститор е EPIC - финансов консултант с изключителни права на консорциум, в който водещ е Фондът на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман (ФГДРСО). В консорциума влизат и "други не посочени акционери и потенциални инвеститори", съобщиха тогава от БНБ.

"Към настоящия момент от EPIC не са представени поисканите с писма на БНБ от 15 септември 2014 г. и 30 септември 2014 г. документи, удостоверяващи готовността на акционерите, които EPIC евентуално представлява, да осигурят нужните финансови средства за оздравяването на КТБ, както и действителната разполагаемост с такива средства или други активи от страна на тези акционери... До този момент EPIC не е представил в БНБ планове и варианти за оздравяване или преструктуриране на КТБ или ТБ „Виктория“ ЕАД", се казва в днешното прессъобщение на БНБ.

ЕPIC не е представил в БНБ документи, удостоверяващи, че представлява акционера VTB Capital, нито документи, удостоверяващи, че представлява акционера Bulgarian Acquisition Company II S.a.r.L., Люксембург, пишат от БНБ.

Bulgarian Acquisition Company II S.a.r.L., Люксембург е дружество, косвено контролирано чрез други компании от Генералния държавен резерв на Султаната на Оман. Към настоящия момент EPIC е представил мандатно писмо от Фонда на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман (Фонда), който обаче не е пряк акционер в КТБ. Също така мандатното писмо е подписано от лице, за което не е потвърдено, че има представителни права по отношение на Фонда.

EPIC е представил в БНБ единствено редовни оторизационни документи, подписани от „Бромак“ ЕООД (фирмата е мажоритарен собственик на КТБ и е притежавана от Цветан Василев-бел.ред.).

"По този повод БНБ вече е обърнала внимание, че във връзка с медийните публикации, свързани с разследване за пране на пари и други престъпления срещу собственика на “Бромак” ЕООД Цветан Василев, следва да се имат предвид изискванията за надеждност и пригодност, на които трябва да отговарят лицата, които пряко или косвено притежават или придобиват акции на банка, съгласно българското и европейското законодателство", се казва още в прессъобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!