Белгийска компания ще инвестира 1,1 млрд. евро за производство на батерии у нас, обяви премиерът

OFFNews 12 декември 2023 в 20:12 8448 0

Срещата в МС

Снимка gov.bg

Срещата в МС

Нова мащабна инвестиция в размер на 1,1 млрд. евро ще бъде реализирана в Стара Загора, Бургас и Пловдив. Това обяви министър-председателят Николай Денков, след като се срещна с президента и основател на белгийската компания „ABEE“ (Avesta Battery & Energy Engineering) Ношин Омар.

В разговора участваха също министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева, министърът на финансите Асен Василев, министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов и белгийският посланик Фредерик Мьорис.

Инвестиционното намерение е за производство на ново поколение батерии, които намират широко приложение в автомобилната индустрия. То ще се реализира през следващите 3 до 5 години, като поетапно ще се изграждат трите му основни елемента. В Пловдив ще бъде построена изследователска и развойна база, където ще бъдат подготвяни и висококвалифицираните специалисти от България за проекта. Най-големият дял от инвестицията ще бъде реализиран в Стара Загора, където е предвидено да има завод за производство на литиево-йонни батерии. Заводът ще има възможност да увеличи капацитета си на производство от 10 до 20 гигавата годишно. Третият компонент е свързан с извличането на метали, които да бъдат влагани в производството на батериите. Благодарение на инвестицията ще бъдат разкрити повече от 1000 работни места.

„Говорим за кръгова икономика – трите компонента се допълват взаимно“, изтъкна премиерът Николай Денков. От своя страна президентът на компанията „ABEE“ Ношин Омар посочи, че става дума за производство с нисък въглероден отпечатък, което изцяло се вписва в европейското усилие за борба с климатичните промени. Рециклирането също ще се извършва по екологосъобразен начин. Амбицията на инвеститорите е в Пловдив да бъде създаден най-големият научноизследователски център, който ще постави България на картата на иновациите.

„Реализирането на такава инвестиция е от стратегически интерес за България - както по отношение на технологиите, които ще се прилагат, така и по отношение на развитието на регионите“, заяви Николай Денков. Министър-председателят беше категоричен, че именно това е един от начините България да премине от икономика на „евтината работна ръка“ към икономика на високата добавена стойност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!