Българското IT решение, което се опитва да спаси пчелите по света

Светослав Метанов 20 септември 2017 в 10:01 12174 1

Навързването на думички като "пчели", "кошер", "стартъп", "еврофондове" и "високи технологии" в едно изречение изглежда като шегичка на Google Translate. Когато Сергей Петров говори за пчели, почти винаги казва "пчеличките". При това от устата му умалителното не звучи никак претенциозно. Веднага усещаш, че авиоинженерът просто има отношение към опазването на природата и към насекомите, които освен че са се превърнали в символ на трудолюбието са и основен елемент в екосистемата на нашата планета.

Сергей Петров и Иван Кънев са основателите на новостартираща компания, наречена Bee Smart Technologies, която се опитва да реши проблема с намаляването на пчелите по света чрез чисто технологично решение.

Проектът е част от информационната кампания #investEU, която се опитва да покаже видимия ефект от инвестициите на ЕС у нас.

Кошерът и пчелите вероятно изглеждат като последното място, в което се очаква хай тек потенциалът да намери приложение, но според мениджъра променящият се свят, в който живеем, го изисква.

"Кошерът и пчелите не се асоциират директно с технологии и иновации, но това е просто, защото аграрният сектор е малко встрани от общественото внимание. Но ако направим сравнение - преди 100 години 95 процента от хората по света са се занимавали с производство на храна, докато днес това са едва около 5 процента. Това идва да покаже, че автоматизацията вече е изиграла невероятно важна роля в аграрната индустрия и изхранването на нарастващото население на планетата ни", казва Петров.

Той обяснява, че компанията му е решила да се фокусира върху изграждането на устойчиво пчеларство след като са отчели огромната нужда от иновации в точно това консервативно производство. 

Защо?

"Пчелите са в ужасно състояние. В момента по света има около 80 милиона кошера, докато нуждите от опрашване са поне от 120-130 милиона кошера. Това доведе до промяна в бизнес модела на пчеларите. Земеделските площи се окрупняват все повече и повече, но така се нарушава изконната връзка между опрашителите и културите, които се нуждаят от опрашване", обяснява мениджърът на Bee Smart Technologies.

Той разказва как в момента в САЩ все повече се развива т. нар. мобилно пчеларство и пчеларите местят кошерите си на места, на които има култури, които се нуждаят от опрашване.

В Калифорния площ, аналогична на Софийското поле, е засята изцяло с бадемови дървета. 80 процента от световното производство на бадеми е концентрирано в този американски щат, а бадемовата реколта зависи изцяло от опрашването на пчелите. Насекомите пък могат да опрашват само на разстояние до 3 километра от кошера, което означава, че в момента, в който цъфтят бадемовите дървета (около три седмици в периода февруари - март) там са необходими много пчели, които няма как да ги има там след като през останалото време на годината за тях няма никаква храна.

Какви са проблемите с пчелите?

"Примерът с бадемите в Калифорния просто е показателен за проблема, който обаче се появява на все повече места по света и необходимостта от пчели нараства. Ние се опитваме да помогнем на пчеларите да бъдат с едни гърди напред - да знаят какво се случва в техните кошери, тъй като при мобилното пчеларство, което е новост и за самите пчелари, те не знаят кога да се грижат за кошерите си", казва категорично Сергей Петров.

Подобни думи вероятно биха втрещили всеки производител на мед, който абсолютно категорично ще каже, че полага най-добрите грижи за кошерите си, че ги гледа с мерак и че хич не му е притрябвало който и да е да му дава акъл. Младият предприемач обаче е убеден, че това е точно така.

"Пчеларството е един доста традиционен бранш. Преди 50 години един пчелар е имал 50 или да кажем 100 кошера в задния си двор. Произвеждал е мед. Днес е различно. Заради необходимостта от мобилно пчеларство те са принудени да купуват все повече и повече кошери, за да отговорят на необходимостите на фермерите. Така се появяват компании с 5000, 50 000 и дори 100 000 кошера. Най-голямата компания, която ни е известна е със 175 000", казва Петров. 

Той обяснява, че мегакомпаниите в пчеларството съществуват и печелят не от производството на мед и пчелни продукти, а заради опрашването на различни земеделски култури.

"Пчеларите не знаят кога настъпва даден проблем с кошерите им, защото е физически невъзможно те да направят проверка на хиляди кошери, а просто прогнозират загубите си, които вече достигат до много плашещите 40 процента от всички пчелни колонии за една година", обяснява предприемачът.

Според Петров в голяма част от случаите става дума за доста елементарен проблем - кошерът се препълва с мед и пчелите се "евакуират". Имало и куп други причини за измирането на пчелите - патогенни болести, за които пчеларите страдали от липса на информация.

Какво всъщност правят от Bee Smart?

Bee Smart просто влиза в кошера. Наблюдава пчелите буквално от сантиметри и регистрира голям брой параметри в дома на медоносните насекоми.

"Нашите устройства се вграждат в кошерите и имат за цел да бъдат един дистанционен диагностичен модул за пчеларите. Ние им казваме кога пчеличките са в лош стадий, кога има проблем, ориентираме ги какъв може да е той във всеки един момент", обяснява Петров.

Става дума за малко компютърче с много датчици, което се монтира върху самата пчелна пита. То мери температура, влажност, преместване (защита от кражби, бутане от вятър, мечки, крави).

"Черешката върху тортата, иновацията, с която най-много се гордеем, е обработката на звук в самата платка. На нея има микрофон, което "слуша жуженето" им. Пчелите са едни много математически създания и те имат точно определена честота, на която жужат. Всяко изменение от стандартната е сигнал за даден проблем", разяснява предприемачът.

Bee Smart са разработили и електронни везни, които дистанционно предават данните за количеството мед, което се намира в кошера. Така на определени периоди пчеларите получават информация, която ги предпазва от препълване на питите и отлитане на пчелите.

"Горди сме от това, което правим, защото започнахме от нищото. Разговаряхме с пчелари и разбрахме какви са проблемите им и нуждите им. Просто такъв продукт нямаше на пазара. Платката ни претърпя доста модификации и промени, но вече е напълно готова - записва данните, изпраща ги на дискретни периоди, изпраща и уведомления при възникване на проблем, даваме им възможност в нашия софтуер, който също изработихме от нулата, да си водят бележки, да наблюдават в реално време, да проверят кошерите и да дигитализират информацията", казва предприемачът.

Технологичното решение на Bee Smart Technologies вече доказва ефективността си. Платки на българската компания вече работят успешно в САЩ, Израел, няколко европейски държави и дори в Австралия. Тепърва обаче се чака големия пазарен пробив.

#investEU

Списъкът с примерите за абсурдно харчене на парите на европейските данъкоплатци и у нас, и в останалите държави от ЕС е много внушителен - имахме мост, който води на никъде, балетни зали, футболни и пейнтбол игрища на места, където живеят само старци, но примерът с Bee Smart Technologies е точно на противоположната страна на везната.

Всичко постигнато дотук - изработването на изцяло български продукт, който да е уникален в световен мащаб, нямаше как да се случи без финансовата подкрепа на ЕС. Технологичният стартъп получи финансиране от 300 000 евро от инвестиционния фонд NEVEQ, които бяха инвестирани в разработката на продукта и старта на производството му.

И днес платките, компонентите и насищането им се случва в София, а не в Китай или Тайван.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови