Артекс: Строителството на ''Златен век'' продължава

OFFNews 28 юни 2021 в 12:19 5513 2

Строителството на небостъргача "Златен век" в столичния квартал Лозенец продължава, обявиха от строителната компания "Артекс".

Според инвеститора в мегапроекта с Определение от 25.06.2021 г. Административен съд – София град е допуснал обезпечение по предявения от „АРТЕКС Златен Век“ ООД установителен иск за валидността на разрешението за строеж чрез спиране на производството по издаване от ДНСК на заповед за спиране на строежа.

Според магистратите предявеният от „АРТЕКС Златен Век“ ООД иск е допустим, представените доказателства установяват неговата вероятна основателност, а последващо евентуално незаконосъобразно спиране на строежа ще причини значителни и трудно поправими вреди за дружеството.

Последният епизод от сагата със скандалната сграда бе на 21 юли. Тогава началникът на ДНСК Влади Калинов обяви, че строежа на "Златен век" спира поради изтекло през януари 2020 г. разрешение за строеж.

"Артекс" претендира, че разрешението им за строеж има валидност до 2022 г. Текстът в закона обаче говори нещо съвсем различно, каза Калинов.

Според него през годините "Артекс" е получавала подкрепата на държавата чрез промени в законодателсното в полза на строителната фирма.

Столичната община също е подкрепяла "Артекс", каза Влади Калинов.

Строежът на небестъргача "Златен век" обаче бе спрян през април 2019 г., когато на среща при министър-председателя Бойко Борисов кметът на София Йорданка Фандъкова отново заяви, че разрешението за строеж на сградата „Златен век“ в столичния квартал „Лозенец“ е изтекло. Тогава доводът беше, че след окончателното приключване на проверката на ДНСК са констатирани съществени отклонения при строителството, които дават достатъчно основания за спиране на строежа.

Преди повече от месец Върховният административен съд окончателно отмени акта на ДНСК, с който строителството на сградата бе спряно.

Срещу строителството на сградата е голяма част от обществеността в столичния квартал. Според Инициативен комитет "Лозенец" фирма "Артекс" оказва публичен натиск в защита на незаконно строящата се сграда.

През годините сме свидетели на бизнес модела на Артекс, включващ всевъзможни тактики за брутално погазване на интереса на гражданите на столицата и квартала, и оказване на натиск, вкл. прилагане на корупционни практики за случване на недоразумението „Златен век" с цел извличане на печалба – законови поправки срещу раздаване на евтини апартаменти на политици; заплашване със СМС-и на главния архитект на София; повдигане на дела срещу участници в протестите, с цел сплашване; отправени заплахи срещу държавата за бъдещи дела за милиони при евентуално спиране на сградата, заявяват гражданските активисти.

Жителите на "Лозенец" призовават държавата и нейните органи, да започнат да защитава обществения интерес и законността.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12422

1

biol

28.06 2021 в 13:19

Класически пример за корупция.
Притеснителното е че тази корупция не признава мандат и партия.

Някой очаквал ли е, че съда на Лозан Панов, ще спре строеж на кумеца му Мирянов- основен спонсор на ДаБългария.

А герб били корумпирани.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки