АЕЦ "Козлодуй" платила 7 млн. лв. на "Уестингхаус" за 5-и и 6-и блок

OFFNews 18 октомври 2014 в 14:16 1948 0

Снимка kznpp.org

АЕЦ Козлодуй

АЕЦ "Козлодуй" е извършила плащане към "Уестингхаус Енерджи Систъм" във връзка с изпълнението на договор от 8 ноември 2013 г. за модернизация на системи за контрол и управление на специалния корпус към 5-и и 6-и блок на централата, обявиха днес от Министерството на икономиката и енергетиката.

Късно вечерта в петък стана ясно, че над 7 млн. лева са били преведени от АЕЦ „Козлодуй” на „Уестингхаус”.

Във връзка с удължаване срока на експлоатация на двата енергоблока е необходимо да бъде приведен в съответсвие и приналежащият им специален корпус. Общата стойност на договора е 15 995 000 щатски долара. Предвидено е той да се изпълнява поетапно в периода от 2013 г. до 2016 г. Акционерното споразумение за изграждане на седми енергоблок на АЕЦ-Козлодуй е сключено с "Уестингхаус Електрик Къмпани" и няма общо с договора, по който са направени плащанията за модернизация на корпуса, твърдят от МИЕ.

От МИЕ посочват още, че "служебното правителство извършва детайлен анализ на акционерното споразумение, на финансовите параметри, както и на ползите и рисковете за България от евентуалния строеж на 7-ми блок. Резултатът от анализа ще бъде предаден на следващото правителство като основа за продължаване на работата между АЕЦ "Козлодуй" и Уестингхаус до достигане на междинно инвестиционно решение за продължаване или спиране на проекта."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша