УЕФА обяви официално новия турнир за национални отбори

България почти сигурно ще започне от трето ниво в Лигата на нациите

ОFFNews 21 септември 2017 в 15:16 4127 0

Снимка Спортал

УЕФА гласува официално новия турнир за националните отбори - Лигата на нациите. Съобщението излезе на официалния сайт.

Участие ще вземат всички 55 европейски отбора. Тимовете ще бъдат разделени на 4 групи  (A, B, C и D) в съответствие с рейтингите им в момента на приключване на европейските клубни турнири през 2018 година.

Най-добрите 12 отбора попадат в лига А, следващите 12 в В, следващите 15 в С и за D остават последните 16. Първите две категории ще са разпределени на 4 групи от по 3 участника. В категория С ще има една група с 3 тима и три с по 4. Логично в D форматът ще е 4 по 4.

Мачовете от групите ще се проведат от септември до ноември следващата година. Победителите в групите  от А ще определят новия шампион на турнир през пролетта на 2019 година. Ще има два полуфинала, финал и мач за третото място.

Победителите във всяка група на долните категории се изкачват в по-горна. И обратното, последните изпадат надолу.

Лигата на нациите ще замени сега съществуващите приятелски мачове. Тя дава възможност за проверки с равни по класа съперници. Жребият ще бъде на 24 януари догодина.

Според последните ранглисти България би попаднала в третата група С. Разбира се, може и да прескочи напред, но Лудогорец трябва да направи чудеса,  а конкурентите само да губят. Нашите вървят на 2 позиции от заветното 24 място, но нещата се менят буквално всяка седмица.

Най-реално е да останем в категория С. Тогава националите ни да бъдат в група с някои от следните отбори: Кипър, Норвегия, Азербайджан, Сърбия, Казахстан, Словения, Словакия, Лихтенщайн, Унгария, Молдова, Исландия, Финландия, Ирландия, Албания, Босна и Херцеговина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови