И небето плака за Чапекоензе (видео)

OFFNews 03 декември 2016 в 18:09 3426 0

И небето плака заедно с жителите на град Чапеко и цяла Бразилия по време на траурната церемония за футболистите на местния тим Чапекоензе, които намериха смъртта си с самолетна катастрофа над Колумбия на 29 ноември.

Ковчезите с телата на играчите бяха транспортирани от летището до стадиона, където пред 100 000 души се състоя церемонията за последно сбогом с играчите, които пътуваха за участие в най-големия финал в история на скромния клуб - битката за титлата в турнира за Копа Судамерикана с Атлетико Насионал от Меделин.

На трибуните беше опънат транспарант с думите "Благодарим ти, Атлетико Насионал", адресиран към съперника на Чапекоензе във финала. Колумбийският тим призова да се връчи служебно купата на Чапе.

Хилядите по трибуните ставаха на крака и аплодираха всеки един от загиналите при произнасянето на името му, а по един бял балон бе пуснат високо в небесата. След като прозвуча бразилският химн дечица изпълниха терена, облечени с фланелките на техните любимци и флагове на Бразилия и Колумбия.

"Това не е краят! Обединени ще постигнем още по-големи победи", каза в реч кметът на града Лусиано Булихон, който излезе облечен с фланелка на Атлетико Насионал.

За да отдадат последна почит на загиналите на "Арена Конда" пристигнаха президентът на ФИФА Джани Инфантино, зам.-генералният секретар на УЕФА Звонимир Бобан. Очакваше се и папа Франциск да се включи с видеовръзка.

Тимът Чапекоензе беше в четвърта дивизия през 2009 година, след което започна шеметният му възход, за да стигне до най-великия миг в историята си, който се превърна в огромна трагедия.

"Te никога не се умориха да се изкачват и накрая стигнаха Небето" - този израз стана изключително популярен в дните след катастрофата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков