Туск мечтае за отмяна на Брекзит, обнадежден за бъдещето на ЕС от изборите в България

OFFNews 22 юни 2017 в 16:50 3340 12

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че си мечтае Великобритания да не напуска Европейския съюз. Той обяви надеждите си преди срещата на върха в Брюксел. 

Посланието му повтори част от текста на "Imagine" на Джон Ленън. 

"Мои британски приятели ме питат дали Брекзит може да бъде отменен и дали мога да си представя изход, в който Великобритания остава в ЕС. Аз им казах, че Европейският съюз е построен върху мечти, които са изглеждали невъзможни за постигане, така че кой знае. Можете да ме наречете мечтател, но не съм единственият", каза той, цитирайки с последното изречение текста на песента. 

Туск подчерта, че никога не е бил толкова уверен, че нещата в ЕС вървят в правилна посока, като оптимизмът му за бъдещето на Съюза бил подкрепен от резултатите от изборите в България, Холандия, Австрия и Франция.

Председателят на Европейския съвет подчерта, че икономиката в ЕС бележи ръст във всички държави членки, безработицата намалява, постигнато е споразумение по дълговете на Гърция, побеждават проевропейски лидери, а противниците им губят почва. 

Успяхме да запазим политическо единство пред лицето на многобройни предизвикателства. Трябва да покажем политическо единение, да възвърнем контрола си върху събитията, които понякога ни ужасяват, допълни той, цитиран от БТА.

Белгийският премиер Шарл Мишел, който се обяви за единна позиция на ЕС за Брекзит, му отговори със заглавието на песента на Бийтълс "Let it be". По думите на Мишел е време за действия, а не за мечти. 

Подобна е и позицията на повечето лидери в ЕС. 

Слабата надежда за отмяна на Брекзит обаче се появи след изборите във Великобритания. Британският премиер Тереза Мей свика предсрочните избори с идеята да затвърди позициите си преди началото на преговорите за Брекзит, но след вота Консервативната партия загуби мнозинството си в парламента и беше принудена да разчита на северноирландската Демократична юнионистка партия за мнозинство в Камарата на общините. 

В същото време вчерашната реч на британската кралица Елизабет II предизвика бурни реакции заради тоалета, в който беше решила да се появи кралицата. 

Социалните мрежи сравниха тоалета ѝ в синьо и жълто със знамето на ЕС и много анализатори видяха в него намек за позицията на кралицата за Брекзит. 

Елизабет II се въздържа от заемането на позиция по политически въпроси, затова и не е изразявала ясна позиция за Брекзит. Тя обаче си позволява да отправя дискретни послания с внимателно подбраните за различни случаи тоалети.

 Снимка: CNN

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26179

11

ELPIDA

23.06 2017 в 10:15

Offnews,по повод пост No 8:
Преди два дни четох " нещо си ...." в сп.Л.Пр. на Зл.Е.
Заради 2 кратки изказвания на непознато за мен лице и затова , че наблягаше на Шпенглер по една много щекотлива тема, Зл.Е. директно заяви писмено, че повече няма да пусне нито един пост на същия господин.
Политиката си е ваша.
И някой да не реши да ми говори за цензура !

26179

10

ELPIDA

23.06 2017 в 10:05

panel, видях грешката след публикацията и затова целенасочено пуснах пост 5.
Можех да ти отговоря с езика на Езоп, но глухия и кьорав комар като се насмуче умира от преяждане.

63994

6

Red or Dead

22.06 2017 в 22:17

ELPIDA, умишлено изчаках досега да видя дали Йончев поне от кумова срама ще драсне......2 реда.......ДА, АМА......НЕ!!!
Днес в Русия отбелязват - “День Памяти и Скорби“.......
Сега ще кача снимка да видят всички КАК се отдава.....ПОЧИТ.......ИСТИНСКИ.....с ЧЕСТ и МОРАЛ!!!!

ПОМНИМ!!!..........НИКОГА и НИЩО НЯМА да ЗАБРАВИМ!!!
https://goo.gl/hCoRMS мотото на снимката е......“БИХМЕ ВИ........ТОГАВА, А СЕГА ЩЕ ВИ...........ЗАНУЛИМ“!!

ЕЛПИДА, долния линк е видео клипче от днешния ритуал по поднасяне на венец в ПАМЕТ на жертвите на ВОВ, знам, че нямаш фейсче, и може би няма да видиш снимката, затова потърсих в Нета и НАМЕРИХ клипа!

https://goo.gl/wQiTMk

26179

5

ELPIDA

22.06 2017 в 21:54

Юдка Беркович Левитан...

26179

4

ELPIDA

22.06 2017 в 21:53

ВСВ - 22 юни 1941 !

63994

3

Red or Dead

22.06 2017 в 20:17

ХАХАХААА.....АЗ СИ МЕЧТАЯ ДА СТАНА ОТНОВО НА....20
:-):-):-):-)