Съдът в Страсбург настоява Русия да спре атаките срещу цивилни, училища и болници

OFFNews 02 март 2022 в 13:34 1611 3

Европейският съд по правата на човека настоя пред руското правителство да се въздържа от военни атаки срещу цивилни граждани и обекти, включително жилищни сгради, линейки, училища и болници, както и да осигури незабавно безопасността им в атакуваните и обсадени от руските войски градове в Украйна.

Съдът в Страсбург е получил искане от украинското правителство в понеделник. От Киев посочват, че се извършват „масови нарушения на правата на човека" от страна руските войски.

Искането е било разгледано от председателя на съда, който припомня, че временни мерки са налагани на Русия и през 2014 г. при анексията на Крим.

"Съдът взема предвид текущите военни действия, които започнаха на 24 февруари 2022 г. в различни части на Украйна, и счита, че това поражда реален и продължаващ риск от сериозно нарушаване на правата на гражданското население по конвенцията", посочва съдът.

Според него са застрашени правото на живот, забраната за изтезания и нечовешко отношение и правото на личен и семеен живот.

ЕСПЧ настоява правителството на Русия да го информира за предприетите мерки, за да гарантира спазването на Конвенцията за правата на човека и основните свободи, като е уведомил и комитета на министрите на Съвета на Европа.

След започване на агресията срещу Украйна членството на Русия в Съвета на Европа бе замразено. Въпреки това Москва е задължена да изпълнява решенията му, както и тези на ЕСПЧ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-8580

3

Терористите бяха Гиви и Моторола в Донбас. После Расийското ФСБ си ги уби и няма следи. Представи си да бяха живи и да ги арестуват сега след като Украйна си вземе назад всичко. Щяха да си изпеят всичко.

-1580

2

Bace7

02.03 2022 в 13:41

Странно нещо е тоя съд в Страсбург...8 години не забеляза нацистите и геноцида в Донбас, но сега ситни като вдовец на хоро? Остана ли някоя международна институция, която да е обективна, и да не е клиентела на бившия хегемон?

-8580

1

Джуджето го боли дедовия. Той е решил да зароби Расия за 200 години напред.

 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков