Решават за пълно интегриране на България и Румъния в Шенген до средата на годината

OFFNews 19 март 2024 в 14:34 1137 0

Снимка GettyImages

Белгийското председателство на ЕС и всички страни-членки да приемат до средата на годината решение за пълно интегриране на България и Румъния в Шенген. Това се казва в проекторезолюция, която се очаква да бъде гласувана днес в комисията по петиции на Европейския парламент, предаде БНР. 

Очаква се документът да бъде гласуван в пленарната зала до края на април.

Предлага се ЕП да призове Белгийското председателство на Съвета на ЕС да бъде прието възможно най-скоро и не по-късно от средата на годината решение за пълно отпадане на проверките по вътрешните шенгенски граници за България и Румъния.

Предвижда се евродепутатите да поискат от Европейската комисия да предложи незабавно въвеждането на задължително правило проверките на товарните автомобили по вътрешните граници на ЕС да траят по една минута на камион, съобщава БТА.

В документа се отбелязва, че засега стотици товарни автомобили престояват по вътрешните граници на ЕС в изключително дълго изчакване заради проверките, за които не е определена законодателно пределна продължителност.

"Липсата на достатъчно възможности за проверки по границите води до струпването на опашки, а това причинява влошаване на здравето на водачите и на безопасността при тяхната работа, и повишава цените за тяхната дейност. Изчакването по границите води до загуби от стотици хиляди евро за бизнеса, до замърсяване на въздуха, влошаване на качеството на водите и до шумово замърсяване, като особено тревожно е положението по границите със страните от Западните Балкани", се посочва в одобрения днес текст.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!