Меркел отказа и на собствената си ХДС - няма да е почетен председател

OFFNews 21 януари 2022 в 16:11 1167 0

Бившият германски канцлер Ангела Меркел спази обещанието си да напусне политиката след приключване на мандата й начело на федералната република и отказва всякакви предложени постове. Дори този да е почетен председател на собствената си партия - Християндемократическия съюз.

Мотивът на Меркел е, че длъжността не се вписва в сегашната ситуация. Това е традиция от миналото, която не съществува на федерално ниво, обясни лидерът на консервативната партия Армин Лашет, цитиран от ДПА и БТА.

Самият Лашет оглавяваше ХДС по време на последните парламентарни избори през септември, на които партията получи съкрушителен резултат. Той освобождава лидерското място и утре ще се проведе онлайн конференция на ХДС, на която се очаква да бъде официално потвърден изборът на Фридрих Мерц за нов председател. 

Меркел не участва в изборите през септември и след 16 г. начело на най-голямата европейска икономика напусна политическата сцена.

Преди два дни тя отхвърли и предложение за висока позиция в ООН, отправено ѝ от генералния секретар Антониу Гутериш. Гутериш е поканил 67-годишната Меркел за председател на консултативен съвет, съставен от бивши държавни и правителствени ръководители, но тя му отказа.   

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки