Граждани настояха европейските лидери да реформират Съюза

Георги Ангелов 09 май 2022 в 20:59 1973 0

Снимка Getty Images

В Деня на Европа трима европейски лидери получиха пътна карта за реформа на Европейския съюз по препоръките на своите граждани. Това стана възможно благодарение на най-мащабното допитване до европейците за това как те виждат развитието на Стария континент, реализирано в рамките на Конференция за бъдещето на Европа. Днес в сградата на Европейския парламент в Страсбург се състоя финалната церемония, на която тримата лидери Роберта Мецола, председателка на Европейския парламент, Урсула фон дер Лайен, председателка на Европейската комисия, и президентът на страната домакин Еманюел Макрон получиха финалния доклад, изготвен в рамките на Конференцията. Докладът съдържа 49 стратегически цели и над 300 препоръки. Сред темите, в които гражданите отправиха своите препоръки са здравеопазването, образованието, гражданското участие, върховенството на закона и сигурността.

Съпредседателят на Изпълнителния съвет на Конференцията Ги Верхофстад заяви, че всички граждани вярват в европейския проект, но по-голямата част от тях смятат, че Съюза не е на висотата на техните мечти и идеали. Категорично смятам, че трябва да се институционализира прякото участие на гражданите като антидот на разделението в обществото, посочи той.

Дубравка Шуица, заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за демокрацията и демографията, отбеляза, че конференцията поставя в центъра на вниманието развитието на Европа, а ролята на политиците ще бъде да надградят постигнатите резултати. Можем да изградим демокрация, готова за бъдещето, каза още Шуица.

Бъдещето на Европа и войната в Украйна

Войната в Украйна и надеждата за членство на Украйна в ЕС бяха във фокуса на вниманието на европейските лидери. Урсула фон дер Лайен отбеляза, че сутринта е разговаряла с украинския президент Володомир Зеленски. Честванията в Москва и военният парад там бяха противопоставени на гражданския диалог в Страсбург.

Войната в Украйна е война на руската жестокост срещу европейските ценности. На 9 май в Москва има парад с внушителни оръжия, а в Страсбург - фестивал на гражданите с европейски ръководители, които изразяват вяра в общи европейски ценности, коментира Ги Верхофстад.

Европа е на всички, обърна се към участниците в церемонията Клеман Бон, френски държавен секретар по европейските въпроси и заместник-председател на конференцията.

В името на свободата и надеждата ще продължим да подкрепяме Украйна, президента Зеленски и украинския народ, каза президентът на Франция Еманюел Макрон. С куража си и с битката, която води, Украйна вече е член на нашето европейско семейство, посочи Макрон.

Бъдещето на Европа е тясно свързано с бъдещето на Украйна. Заплахата е реална, а цената на провала – немислима. Това заяви председателката на Европейския парламент (ЕП) Роберта Мецола, която отправи послание към участниците в Конференцията за бъдещето на Европа по време на заключителното събитие в Страсбург, на което бяха представени резултатите от работата на форума.

Бъдещето на Европа все още не е написано. Нашият разказ зависи от всички нас, отбеляза Мецола пред присъстващите на форума в сградата на Европейския парламент.

Урсула фон дер Лайен отправи специално обръщение към украинците. Тя припомни, че преди 77 години в Европа войната е била заменена от нещо по-различно – нещо ново в името на мира.

Тогава поставихме основите на бъдещето. Бъдещето, което пишем оттогава насетне, в качеството си на архитекти и строители на Европа, скъпи украинци, това бъдеще сега се пише и от вас и от всички нас. Слава на Украйна! Да живее Европа!, заяви председателката на ЕК. Тя добави още, че трябва да се подобри начинът, по който работи нашата демокрация и припомни думите на бившия председател на Европейския парламент Давид Сасоли, че демокрацията не е излязла от мода, а трябва да се актуализира, да продължава да подобрява живота на хората.

Граждани пред лидерите на ЕС в Европейския парламент

Хорхе Бахус – първият гражданин, който взе думата днес, бе от Канарските острови. Той отбеляза, че по време на целия процес е имал щастието тази пленарна зала да е негов втори дом – дом на всички европейци. "Ние израснахме като европейци. Затова бяха необходими и жертви, добави гражданинът. Знаем, че предложенията няма да бъдат изпълнени от днес за утре, но вярваме, че ЕС ще направи всичко възможно те да бъдат изпълнени от уважение към нашата работа и уважение към всички европейци. Ако ние, гражданите, можем да работим заедно и да стигаме до консенсус, то и вие можете и трябва да направите същото", посочи първият говорител на гражданите по време на официалната церемония.

Двадесет и една годишната Тилде Карлсон, която каза, че е от малък град в Южна Швеция, представи три приоритета, очертани от всички граждански форуми – ЕС основаващ се на солидарност, социална справедливост и равнопоставеност. Равни условия във всички области – здравеопазване, социални услуги, учене през целия живот, свързаност между гражданите, свързаност между регионите и кръгова икономика.

Помолихте ни за помощ, попитахте ни как искаме да изглежда европейската демокрация в бъдеще. Дадохме ви отговор на този въпрос. Ние, европейските граждани, искаме в бъдеще решенията в Европа да се взимат по-бързо. Трябва да се преразгледа механизмът за вземане на решение с единодушие. Трябва също така да се гарантира адекватно участие на гражданите.

Гражданите настояха и за пълен мораториум на изкопаемите горива, тъй като именно те захранвали войната в Украйна. За поетапен отказ от тях и заместването им с други източници се обявиха председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и френският президент Еманюел Макрон.

Заключителната конференция бе открита с хореографско изпълнение, което е емблемата на ЕС - Danse l'Europe и младежкия оркестър DEMOS. Встъпителни думи отправи и Габриела Хегенбег, която е от Германия и е участник в Конференцията за бъдещето на Европа.

В продължение на година граждани предлагаха своите идеи за това как трябва да се промени ЕС, за да отговори на новите предизвикателства пред европейските институции, националните правителства, местните власти и гражданското общество.

Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа. На този ден се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман, в която се излага неговата идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която би направила войната между европейските народи немислима. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки