Евродокладът за Румъния: Инерцията за реформи през 2017 се изгуби

OFFNews 15 ноември 2017 в 16:31 3072 1

Румъния е постигнала значителен напредък в сферата на правосъдието и вътрешния ред, но инерцията за реформи през 2017 година се е изгубила заради политическата ситуация в страната, отчита мониторинговият доклад на ЕК, който бе публикуван днес.

Анализирайки напредъка на Румъния, Комисията остава на мнение, че с лоялно сътрудничество между държавните институции, решителен политически курс, следващ стриктно постигнатия напредък и уважението към независимата съдебна система, Румъния ще може в близко бъдеще да изпълни останалите препоръки по механизма, се казва в доклада.

В увода към документа се припомнят заключенията от предния евродоклад от 25 януари 2017 година, които изобилстват на суперлативи относно постигнатите реформи. Тогава бе отчетено, че Румъния е постигнала "значителен напредък" по препоръките. Посочено бе, че са създадени няколко ключови институции и закони. Бе потвърдено, че съдебната система е "дълбоко реформирана", а съдебната власт многократно е демонстрирала професионализъм, независимост и отговорност. В доклада от януари бяха отправени 12 препоръки - повечето от тях се фокусират върху отговорността и отчетността, изисквани от румънските власти, и вътрешните гаранции, необходими за необратимостта на резултатите.

Новият доклад от 15 ноември обаче коментира, че прогресът по отношение на препоръките е възпрепятстван от политическата ситуация в страната: смяна на две правителства на фона на растящо напрежение между законодателната, изпълнителната и съдебната власт. Припомня се, че положителният напредък и продължаващите добри резултати на съдебните институции в борбата с корупцията бяха до голяма степен поставени под въпрос от скорошни събития. Например, през януари 2017 г. предишното правителство подготви извънредна наредба за декриминализиране на някои корупционни престъпления, като злоупотреба със служебно поведение, и предложени закон за помилване. Мащабни протести оспориха и спряха тези намерения.

Заключението на днешния доклад е, че от януари 2017 досега е постигнат напредък по редица препоръки, но в същото време инерцията за реформи се е загубила, забавяйки изпълнението на останалите препоръките. Така възниква риск от възобновяване на проблемите, които докладът от януари 2017 г. считаше за изпълнени. Предизвикателствата и оспорването на независимостта на съдебната система също бяха постоянен източник на безпокойство, посочват авторите. Затова Комисията все още не може да заключи, че напредъкът е задоволителен. И за Румъния, както за България, предстои нов доклад през декември 2018 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови