Ердоган обяви, че Турция няма да се превръща в европейско депо за бежанци от Афганистан

Гърция засилва контрола по границата си в опит да предотврати нова мигрантска криза

OFFNews 19 август 2021 в 22:11 4259 0

Турция няма намерение да се превръща в европейско депо за бежанци от Афганистан, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган след заседание с правителството тази вечер.

"Европа трябва да поеме отговорност за бягащите от Афганистан хора", допълни Ердоган.

С това той даде да се разбере, че никак не е сигурно подписването на споразумение с Европейския съюз, подобно на това за сирийските бежанци. Благодарение на него беше спряна мигрантската вълна от 2015 г.

По-рано днес стана ясно, че граничните сили на Гърция са в повишена готовност, за да избегнат повторение на кризата от 2015 г., когато в южната ни съседка пристигнаха стотици хиляди мигранти. Съобщението дойде от правителствения говорител Йоанис Ойконому, цитиран от Ройтерс.

"Всички сили по границите са нащрек, няма да допуснем преживяване на сцените от 2015 г.", бе категоричен той.

Преди 6 г. Гърция беше на първа линия на миграционната криза в Европа, когато близо един милион бягащи от конфликти в Сирия, Ирак и Афганистан пристигнаха на островите й.

Подобно на други членки на Европейския съюз Гърция е притеснена, че развитието на ситуацията в Афганистан може да предизвика повторение на тази криза. Затова Атина се стреми към договарянето на обща позиция на ЕС по въпроса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков