ЕК препоръчва мерки, които да заменят граничните проверки в Шенген

OFFNews 23 ноември 2023 в 15:40 5100 0

Шенген

Снимка Getty Images

Шенген

Европейската комисия издаде днес препоръки за повишено сътрудничество между държавите от Шенгенското пространство. Препоръчва се държавите да предприемат мерки, които да заместят проверките по границите, въведени временно.

Mежду май и ноември 2023 г. комисията е обсъдила въпроса с държавите, въвели проверки по границите, както и със страните, засегнати от тази решения, се посочва в съобщение на ЕК. На тази основа комисията препоръчва държавите да създадат постоянни звена за контакт, за да се осигури съгласуван отговор на сериозните заплахи за обществения ред или вътрешната сигурност. Според комисията е необходимо държавите да предоставят достатъчно възможности за осигуряването на съвместни патрули, съобщава БТА.

Държавите следва да работят заедно с Европол, Евроюст и Фронтекс за повишаване на борбата с каналджийството на мигранти, да прилагат двустранните споразумения за връщането на незаконните мигранти и да признават взаимно решенията за връщане.

Онези държави, които установяват неразрешени движения на мигранти, следва да засилят полицейските проверки в районите по вътрешните граници, а всяко решение за повторно въвеждане на гранични проверки следва да бъде постоянно преразглеждано, препоръчва ЕК. Държавите следва да използват постоянни проверки по вътрешните граници при извънредни случаи, като тези прoверки се очаква да бъдат мобилни и да включват използване на съвременни технологии.

В съобщението се пояснява, че ЕК се е допитала до Австрия, Белгия, Дания, Германия, Франция, Унгария, Италия, Люксембург, Норвегия, Швеция, Словения, Испания и Швейцария преди представянето на препоръките.

Комисията предложи и препоръки, свързани с правилата за разглеждане на молбите за убежище. Според ЕК е необходимо държавите да обясняват по-подробно на мигрантите причините да бъдат прехвърляни между отделните държави от ЕС и да следят за изпълнението на решенията в тази посока, например със създаването на система за регистрация постъпващите в приемните центрове. Препоръчва се мигрантите да не бъдат задържани, а да им бъдат отнемани документите за пътуване и да се следи за физическото им присъствие в тези центрове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!