Брюксел разочарован от предложението на Мей за уседналост на гражданите на ЕС

OFFNews 23 юни 2017 в 17:32 5660 2

Снимка EPA

Европейски представители обявиха предложенията на британския премиер Тереза Мей за "уседналост" на гражданите на ЕС във Великобритания след Брекзит за "недостатъчно" и "под очакванията". 

Мей предложи европейските граждани, живели 5 години на Острова, да получат статут на "уседналост", който ще гарантира правото на хората да останат в страната, както и да се ползват със здравни и образователни права, равни с английските. 

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер даде днес знак, че не е особено въодушевен от предложението. "Това е стъпка, но тази стъпка не е задоволителна", каза той в кулоарите на днешната среща на върха на ЕС, цитиран от БТА.

Подобно мнение изрази и председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който посочи, че предложението на Мей е "под очакванията". 

"Правата на гражданите са приоритет номер едно за 27-те от ЕС и ние заявихме ясно своята позиция. Искаме да гарантираме пълните права на гражданите на ЕС и Обединеното кралство след Брекзит", посочи Туск.

"Моето първо впечатление е, че предложението на Обединеното кралство е под нашите очаквания и че то рискува да влоши положението на гражданите. Но нашият преговорен екип ще трябва да анализира предложението ред по ред, когато го получим на хартия", допълни той.

Премиерът на Белгия Шарл Мишел каза, че британският план е доста неясен. Германският канцлер Ангела Меркел пък коментира, че британското предложение е едно добро начало, но има много други въпроси за уреждане. 

Представителят на Европейския парламент по въпросите за Брекзит Ги Верхофстат, който обичайно се изказва много критично по отношение на Лондон, призова за търпение и поиска да се изчака подробната оферта, която Лондон ще представи в понеделник.

Той все пак подчерта, че сегашното предложение изглежда недостатъчно, защото не гарантира напълно правата на европейските граждани. 

Австрийският канцлер Кристиян Керн определи предложението като добра първа оферта, но поиска още работа в тази насока, тъй като много граждани не попадат под обхвата на предложението на Тереза Мей.

Полша се изказа по-великодушно за предложението, но все пак посочи, че то е непълно.

Самата Мей определи предложението си като "сериозно и справедливо". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7506

2

Лондон започна да инкасира първите шамари..:-)

Голям майтап! Сами се навряха в дупката и сега не знаят как да излязат поне с малко достойнство.

Да гледат и да се учат всички останали дето си мислят, че с демагоггии могат да обърнат течението на реката..