Шериатска полиция пази нравите в Индонезия

DW 12 юли 2017 в 10:52 8138 3

Снимка DW

Флиртовете, милувките, пиенето на алкохол: всичко това е забранено в индонезийския град Банда Ачех. Там е в сила шериатът, а специална нравствена полиция следи за спазването на ислямското право, разказва в репортаж Дойче веле (DW).

Новосъздадената нравствена полиция отговаря за запазването на шериата. Ислямското право забранява както употребата на алкохол, така и флиртовете между неомъжени. Не им е позволено дори да се държат за ръце. Екип на "Дойче веле е допускат да обиколи града с патрула и за кратко вижда как няколко младежи получават предупреждение да стоят на разстояние един от друг или да се приберат вкъщи. Патрулиращите обясняват, че ако ги видят още веднъж заедно, ще ги арестуват. Очаква ги публичен бой с пръчки. Само в рамките на тази вечерна смяна са заловени осем младежи и осъдени на 25 удара с бамбукова пръчка.

"Съветвам ги да не прекрачват границите на шериата, защото много боли", споделя пред камерата Корния - млад мъж, който вече е бил осъден на публичен линч и е лежал четири месеца в затвора.

Корния разказва колко болезнени са ударите с пръчка.

Палач с маска изпълнява наказанието. Ударите са много болезнени. Но основната цел е не болката, а унижението пред очите на всички. В същото време зяпачи крещят: "Свършен си. Следващият път ще си мъртъв." Много хора от линчуваните не издържат и губят съзнание.

Тази млада жена е осъдена на 25 удара с камшик. Изтърпява ги безмълвно.

Дълго време Индонезия минаваше за толерантна мюсюлманска държава. Сега обаче това се променя. Мюсюлмански хардлайнери в Джакарта прогониха от властта тамошния губернатор християнин, който бе осъден на две години затвор по обвинение в богохулство. Междувременно в Индонезия се вливат все повече пари от Саудитска Арабия - за нови джамии, училища, университети, допълва DW.

В Банда Ачех консервативните сили печелят все повече влияние. 340 души са бичувани в града за 2016, а тази година сигурно ще са и повече. Активистка твърди, че шериатската полиция определено злоупотребява с нарастващото си влияние. Най-тежко са засегнати жените, на които казват, че са неморални. След такъв удар с пръчки жертвите изпитват силни болки, губят работата си, а заради унижението трябва да се преместят да живеят другаде.

Женският патрул

Нравствената полиция има и женски патрул. Не дават на оператора да се качи на тяхната платформа, тъй като щял да бъде твърде близо до жените. Патрулиращите призовават жените по улиците да носят винаги забрадка и никога тесни панталони. Шериатът и удоволствията очевидно са две несъвместими неща.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13604

3

In Trum we trust

12.07 2017 в 14:33

И в Германия вече има такава полиция.

https://www.welt.de/regionales/nrw/article131949656/Wo-in-Deutschland-die-Scharia-Polizei-marschiert.html

Честито!

12359

2

kibrito

12.07 2017 в 13:29

Жив сталински соц, религиозна диктатура или както иска всеки да го нарече, но си е пълна лудост.
 
X

Да помогнем на украинските деца!