Томас Бах обяви жестоки санкции срещу Русия заради допинга в Сочи

OFFNews 22 юни 2017 в 10:13 2295 2

Международният олимпийки комитет се събира, за да обяви санкции срещу Русия за допинговите афери от Олимпиадата в Сочи преди 3 години. Това съобщи шефът на МОК Томас Бах в интервю за The New York Times.

Разсъждавайки за превантивните мерки на руснаците, босът разкри, че страната няма как да избегне наказанията за старите грехове. "У нас се създава впечатление, че някои хора в Русия смятат следното: проблемът се отлага за в бъдеще, значи всичко ще бъде забравено. Но няма как да се забрави случилото се в Сочи", каза Бах.

Санкциите ще бъда оповестени не по-късно от октомври. "Искаме да ги обявим възможно най-бързо. За целта обаче трябва да разберем колко дълбоко е скрит проблемът с допинга в руския спорт. Ясно е едно - за случилото се в Сочи ще има наказания", допълни босът на МОК.

"От една страна президентът на Русия казва: "Да, у нас имаше проблем, нека го признаем". От друга обаче чиновници и депутати продължават да игнорират всичко това", уточни Томас Бах.

Първата част на доклада на ченгетата от WADA, известен още и като "Ричард Макларън", беше публикувана миналата година. Според него десетки руски спортисти, в това число и параолимпийци, са лъгали здраво за допинга в Сочи. 

В резултат МОК изхвърли отборите по тежка атлетика и лека атлетика от Игрите в Рио. Лятната Олимпиада се оказа мираж и за всички параолимпийци на Русия.

Във втората част се разкриваха хиляди опити за манипулация на руските спортисти в Сочи. В това число и фалшификации на двама от асовете, спечелили 4 златни медала от Игрите. От Московската лаборатория са криели положителните проби, като са им добавяли соли или кафе.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!