Затвор за нападение над лекари и учители

Александра Маркарян 29 май 2013 в 09:32 3573 1

Криминализират нападението над лекари. Снимка: sxc.hu
Криминализират нападението над лекари. Снимка: sxc.hu

Нападение над лекар или учител ще се наказва със затвор. Това предвижда законопроект за изменение на Наказателния кодекс, внесен в деловодството на парламента.

Лекарите и учителите бяха добавени към списъка със защитени професии и посегателството над тях ще се третира като нападението над полицаи и данъчни. Промените бяха приети от временната парламентарна комисия по правни въпроси.

Нападение над лекар или учител ще се наказва с 5 до 15 години затвор (за причиняване на тежка телесна повреда), от 3 до 10 години (при средна телесна повреда). До 3 г. затвор е наказанието за нанасяне на лека телесна повреда, при която има болка и страдание, но без разстройство на здравето.

Сега такава защита имат съдии, прокурор, следователи, полицаи, държавни и частни съдебни изпълнители, митнически служители, данъчни инспектори, служителите на Изпълнителната агенция по горите и Министерството на околната среда и водите, които изпълняват контролни функции.

Предстои окончателното приемане на текстовете от НК, преди те да влязат в сила.

Промените бяха провокирани от ново нападение над лекарски екип, отишъл да спаси 15-годишно момиче, изпаднало в алкохолна кома. Компанията на момичето - 15-ина пияни младежи, се нахвърлили върху медиците, смятайки, че линейката била закъсняла.

Българският лекарски съюз реагира с ултиматум към властта: ако до 15 юни нападението над лекари не бъде криминализирано, съсловието ще спре да работи за един ден.

Предложения за защитата на лекарите бяха внесени и от четирите парламентарно представени партии, а по искане на “Атака“ под специална защита попаднаха и учителите.

Председателят на комисията Христо Бисеров заяви готовността на Народното събрание да приеме поправките на първо четене в пленарна зала още в четвъртък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки