За два месеца Дончев оправил нещата в Перник

Нели Чолашка 26 октомври 2012 в 13:18 1600 0

Томислав Дончев. Снимка: БГНЕС
Томислав Дончев. Снимка: БГНЕС

Министър Томислав Дончев, който отговаря за усвояването на еврофондовете, е отчел добре свършена работа за два месеца в Перник на последното заседание на Министерския съвет, става ясно от стенограмата на заседанието.

Той беше изпратен от Борисов точно преди два месеца да помогне при разпределянето на помощите за пострадалия от силно земетресение град. Не стана ясно защо изпрати именно него. Това се случи след протест на перничани срещу бавните процедури по отпускане на помощи за пострадалите.

Господин премиер, минаха почти два месеца, откакто съм командирован в Перник, и прекарвам значително време там, комбинирайки го с ангажиментите, които имам по отношение на кохезионната политика, отчел в сряда Дончев. 

Имало постъпили искания за финансиране на стойност над 20 млн. лв., а общо били предоставени 14 млн. лв. 

От тях 7 млн. лв. са от междуведомствената комисия за държавни и общински сгради, 5 млн. лв. през Министерство на регионалното развитие и благоустройството – това е основно за училищни сгради, както и 2 млн. лв. през Агенцията за социално подпомагане.

Дончев е отчел още, че са възложени първите десет сглобяеми къщи и според него има ресурс за още десет или петнадесет сглобяеми къщи, които да са готови до месец и половина. 

"Разбира се, това не е всичко. Осигурени бяха доброволци, които работят в събота и неделя, помощ, включително имаме обещани 500 куб. м дървен материал от Министерството на земеделието и храните, 300 куб. м допълнително от Резиденция „Бояна” за най-тежко пострадалите домакинства през зимните месеци, както и друг вид подкрепа.

Предвид изтичането на двумесечния срок, считам, че ще са ни необходими още две или три седмици, за да довършим всичко започнато. Свършена е много работа. Има още малко какво да се направи", обобщил министърът по усвояване на европейските фондове.

От стенограмата става ясно, че е обиден от критики на опозицията за работата му в Перник. 

"Дочух, че имало политически коментари за работата ми през изминалите два месеца. През тези два месеца единственото, което правихме заедно с колегите, е да се опитаме да подпомогнем в максимална степен пострадалите хора.

Това ще продължа да правя и следващите две или три седмици. Не съм отишъл в Перник да се надприказвам с някой, макар че съм убеден, че мога да го правя по един много добър начин. Отишъл съм да свърша работа. Ако някой, докато ние работим, счита за необходимо да политиканства, това е единствено негов проблем", коментирал министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков