Welcome, Марси!

Лъчезар Вълев 01 октомври 2012 в 18:16 2051 0

Марси Рийс  Снимка: Сергей Антонов
Марси Рийс Снимка: Сергей Антонов

В приятелска атмосфера, изпълнена с комплименти за софийското метро, Женския пазар и Витоша, както и с цитати от Ейбрахам Линкълн, премина първата публична изява на новия посланик на САЩ у нас Марси Рийс.

"Много се радвам да бъда тук, за да започна своя мандат като посланик на САЩ в България. Независимо, че пристигнах в петък, вече имах възможност да се повозя на метрото, да се насладя на историческите сгради в центъра на София, да се разходя из Женския пазар и също така на Витоша", бяха първите думи на Рийс.

Като приоритетни въпроси, по които ще работи, Рийс посочи реформата в съдебната система, укрепване на върховенството на закона, насърчаване на енергийната диверсификация и борбата с организираната престъпност и корупцията.

"Надявам се по време на мандата си да можем заедно да допринесем за укрепването на нашите двустранни отношения и съвместната ни работа в области като сигурност, правоохраняване, насърчаване на търговския обмен и бизнеса и да насърчим по-обстойното опознаване между нашите два народа", каза още американският посланик.

По време на словото си Марси Рийс цитира един от личните си кумири - президента Ейбрахам Линкълн, който казва: „Тази страна и нейните институции принадлежат на хората, които живеят в нея”.

„Той е говорил за моята страна, но това изказване може да се отнесе и към България. Благодаря ви за топлото гостоприемство и очаквам да мога да работя за разширяването и задълбочаването на нашите изключително добри отношения”, допълни посланикът.

След краткото встъпително слово Рийс отговори на няколко въпроса, отправени към нея от присъстващите в залата журналисти.

На въпрос дали американското посолство би помогнало за разкриване подробности около американския инвеститор, проявил интерес към АЕЦ „Белене”, Рийс отговори така:

"Когато става дума за една мащабна инвестиция като проекта АЕЦ „Белене”, е добре да се направи проучване на съответния инвеститор. Убедена съм, че българското правителство ще направи това. Става дума за един наистина голям и скъп проект и считам, че това е най-справедливият и разумен начин, по който трябва да се подходи към него."

Последва въпрос  дали Рийс ще продължи политиката на предшественика си на мълчание относно причините за забраната бившият вътрешен министър Румен Петков да посещава САЩ.

"Не бих могла да коментирам този случай и по принцип не може да се коментират публично конкретни случаи, свързани с отказ на визи и посещения", отговори посланикът.

Относно свободата на словото в България Рийс каза следното: "Свободата на словото е един от основните постулати на демокрацията, така че несъмнено е изключително важно да се спазва всичко, свързано с поддържането на този постулат. Това е нещо много важно за американците и аз ще направя всичко възможно да го отстоявам". 

Марси Рийс поема поста на посланик на САЩ в България, след като нейният предшественик Джеймс Уорлик напусна страната на 14 септември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки