Връщат военното обучение в училище

Вероника Шербанова 23 февруари 2012 в 13:48 2042 0

Въвеждане на военна подготовка в училище. Снимка: БГНЕС
Въвеждане на военна подготовка в училище. Снимка: БГНЕС

Учениците от девети и десети клас ще преминават задължителна военна подготовка.

Това става ясно от приетия на второ четене Закон за въоръжените сили.

Подготовката ще става в рамките на по пет учебни часа за всяка от двете години. Учениците ще получат знания за задълженията, които имат за отбраната на страната, оцеляване при кризи от военен характер, мисията и задачите на въоръжените сили и др.

Студентите също може да преминават курс по начална и специална военна подготовка, като в края ще полагат военна клетва и ще получат военно звание.

В българските училища до началото на 90-те години имаше задължително военно обучение в девети и десети клас.

В Закона са заложени още правилата за службата в доброволния резерв и запас. Резервистите трябва да станат 3500 до края на 2014 г. Те са ограничен брой и трябва само да допълнят мирновременния състав на въоръжените сили. Това обави днес министърът на отбраната Аню Ангелов.

Резервистите ще служат по договор до пет години, но при нужда може да бъде и удължен. Всеки от тях може да бъде извикан на активна служба в мирно време до 15 календарни дни, но не повече от три пъти в годината.

Времето, прекарано в служба, ще се зачита като трудов стаж от първа категория, за съответния период ще се получава и възнаграждение. Офицерите резервисти ще се пенсионират на 60 години обяви още Ангелов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков