В НОИ си раздадоха 7 млн. лева бонуси

Вероника Шербанова 23 януари 2013 в 13:47 1849 0

Национален осигурителен институт (НОИ)
Национален осигурителен институт (НОИ)

Служителите на Националния осигурителен институт (НОИ) получили 6,95 млн. лева бонуси през миналата година, съобщи Дарик. Премии са били раздадени още във външното и социалното министерства, както и в Комисията по финансов надзор. 

Сумата е разделена на около 4000 чиновници, като ръководителите на НОИ не са получавали бонуси. Служителите са получавали средно по 144 лв. месечно над заплатите си.

Бонусите са за добре свършена работа и са в рамките на бюджета на НОИ, който не е увеличаван от 2009 г. насам.  От институцията добавиха, че по закон имат право да раздадат на служителите си бонуси от до 30% от разходите за заплати, докато те са дали едва 17,6% отгоре.

Служителите на Министерството на външните работи са получили премии на обща стойност 823 500 лева. Външният министър и заместниците му не са получили бонуси.

В социалното министерство са раздадени премии за 203 000 лева. Те са били за резултатите на служителите, постигнати през 2011 г., обясняват от МТСП. След промените в закона бонуси не са раздавани, уверяват от ведомството. Зам.-министрите и главният секретар са получили бонуси за 11 700 лева, които обаче били дарени. 

В Комисията за финансов надзор са раздали бонуси за 470 000 лева. Служителите са получавали по около 179 лева месечно над заплатите си, като ръководството на комисията не е сред получилите бонуси.

От МВР увериха, че не са били раздадени бонуси. Премии не са получили нито редовите служители, нито ръководството на министерството, обясниха те.

Данните за раздадените бонуси са получени по Закона за достъп до обществена информация. От Държавната комисия за енергийно и водно регулиране са отказали да дадат информация за раздадени бонуси, тъй като това било лична информация и не се отнасяла пряко до обществения интерес към работата на комисията.

Преди Коледа всички министерства заявиха, че тази година бонуси не са раздадени. Единствено военното министерство обмисляше възможността да даде по половин заплата на част от служителите си.

В понеделник от "Движение България на гражданите" съобщиха, че четири министерства - на труда и социалната политика, на здравеопазването, на земеделието и храните и благоустройството, са си раздали бонуси за 17,5 млн. лева. 

От четирите министерства обаче отрекоха категорично да са давали или други допълнителни възнаграждения. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков