Трети ден протести в Онкологията

02 юли 2013 в 09:26 2402 2

Протест в Онкологията. Снимка: БНТ
Протест в Онкологията. Снимка: БНТ

Днес за трети ден лекари и персонал в болницата по Онкология в София излязоха на протест.

Причината е решението на здравния министър д-р Таня Андреева да върне в управлението на болницата доц. Петранка Троянова. Троянова бе отстранена от директорския пост в болницата след образувано досъдебно производство за престъпления по служба преди 4 години. Проверка на АДФИ за управлението на болницата по нейно време приключи с актове за десетки административни нарушения.

Протестът започна в 8,15 ч. Лекари, сестри и персонал излязоха в двора на болницата. На реверите си бяха закачили българското знаме. До входа на болницата бе сложен надпис "Не приемаме политически назначения в Онкологията". Протестът продължи 20-ина минути, след което директорът на лечебното заведение доц. Здравка Валерианова ги призова да се върнат при болните.

Пред медиите доц. Валерианова заяви, че лекарите и сестрите повече няма да спират работа, но продължават да настояват за преразглеждане на решението.

"И вчера говорихме с колегите - много от тях са в отпуск, много от тях излизат в отпуск. Не можем да си позволим всеки ден да излизаме навън. Помолих ги днес да бъде последният ден, в който излизаме, за да не оставяме нашите болни.

Това в никакъв случай, в никакъв случай не означава, че сме се отказали. Просто ние изразихме своята активна гражданска позиция, казахме своето мнение, но бяхме охулени по какъв ли не начин. Тази болница не го заслужава. Ако аз по някакъв начин преча или ръководството по някакъв начин пречи, това може да се каже. Но нито болницата, нито колегите, нито пациентите заслужават това. Представяте ли си какъв ще бъде имиджът на това лечебно заведение при положение, че непрекъснато се казва: "Ето, вижте ги там какво се случва, как инвестираме ние, а те как прахосват държавни пари и не ги стопанисваме, което просто не е вярно", каза Валерианова.

Готова съм да си подам оставката, ако се покаже, че съм човек, който не може да управлява, допълни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша