Тома Белев иска вето върху поправките в ЗУТ

16 октомври 2012 в 15:56 2345 3

Тома Белев   Снимка: Сергей Антонов
Тома Белев Снимка: Сергей Антонов

Президентско вето върху последните промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) поиска председателят на "Зелени Балкани" Тома Белев.

Причината е, че тези промени за пореден път не позволяват на гражданските организации да се запознаят и да оспорят строителни проекти, които застрашават околната среда.

Всички правителства правиха промени в ЗУТ, които все повече изключват и не допускат гражданите да участват във решенията за строителни обекти, обяви Свилен Овчаров от "Зелени адвокати".

Според него ЗУТ противоречи на Орхуската конвенция (Конвенция за достъп до информация, участие на обществеността в процеса на взимане на решения и достъп до правосъдие по въпроси на околната среда – бел. ред.), която определя в кои случаи е налице екологичен въпрос. Той напомни, че конвенцията е подписана от всички членки на ЕС, както и всички асоциирани кандидат-членки. 

Въпреки че сме подписали този документ законите в България изрично забраняват на гражданите да получават информация за устройствени планове и проектите, чакащи разрешение.

Според Овчаров това се прави, за да се затвори процесът само между кмета и главния архитект. "Ние смятаме, че това се дължи на ЗУТ - целият закон е една голяма дупка в българското законодателство. Той противоречи не само на Орхуската конвенцията, а на Конституцията", коментира Овчаров.

По думите му ЗУТ е в този си вит заради работата на строителната мафия. Овчаров припомни, че България е рекордьор по брой на наказателни процедури от европейски институции в областта на екологията, но все още няма наложени глоби. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Какво трябва да знаем за коклюша