Цветанов поискал оставката на Трайков

Юлиан Христов 16 март 2012 в 11:24 1713 0

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков  Снимка: БГНЕС
Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков Снимка: БГНЕС
Вицепремиерът Цветан Цветанов е поискал оставката на Трайчо Трайков. Той не я е подал сам, по лични причини, както заяви самият Цветанов днес пред bTV. Цветанов поиска оставката ми, заяви министърът на икономиката в оставка Трайчо Трайков в парламента. Той дойде в Народното събрание по време на парламентарния контрол, за да благодари на министрите за съвместната работа. Още сега отивам в Министерски съвет да подам оставката си, каза пред репортери Трайков. Той опроверга ГЕРБ, които съобщиха, че Трайков си бил подал оставката пред Изпълнителната комисия на партията, която я приела вечерта на 15 март на извънредно заседание. "Не съм член на ГЕРБ и логично не бих могъл да подам оставката си пред Изпълнителната комисия на партията. Тя ми беше поискана снощи от вицепремиера Цветанов, след като кацнахме в София, каза днес Трайков. По-рано днес в ефира на bTV вътрешният министър обясни, че оставките на двамата министри били по лични причини. "Приемете, че това е взаимен процес, защото единият подава, а другият приема"обясни вицепремиерът. Трайков направи още едно изненадващо изявление. Заместникът му Делян Добрев нямал никакво намерение да става министър. Снощи заявил пред него, че си отива от поста заедно с министъра си. "Ако действително моят наследник е Делян Добрев, защото снощи той искаше да напусне заедно с мен, ако действително е приел, както каза министър-председателят, аз ще се радвам. Той може да се справи”, коментира Трайков. Относно поисканата оставка от Цветанов министърът в оставка заяви:
Мотиви не ми бяха посочени, освен с половин уста, за конфузната случка в Катар, което е нелепо. Според мен истинските причини за отстраняването ми рано или късно ще станат известни на хората. Може и да греша. Гледах интервюто на министър-председателя, той каза някои неща, които ако се случат по този начин, значи греша. Но ако „Белене” се осъществи при сегашните условия, значи не греша. Ако до края на месеца не бъдат променени цените на газа по сегашните доставки с 10-15%, значи не греша”, обясни Трайков.
С колегите си от Министерски съвет той се сбогува с думите: "Работихме чудесно във времената на тежка криза". Трайков благодари и на депутатите от ГЕРБ, които многократно го е подкрепяли, на екипа си в министерството, които се справили с три ресора.
"Започнахме страшно много добри неща. През тази година предстои да се случат много интересни проекти и в икономиката, и в енергетиката. След 2 години подготвителна работа сме на финалния етап на двете междусистемни връзки. Започваме май месец строителството на българо-румънската връзка, а до края на годината на българо-гръцката", поясни той.
Във вторник на съвместното заседание на двата кабинета на България и Турция министър-председателите трябва да подпишат съвместна декларация, която сме подготвили, която да даде от турска страна решение за стратегическо започване на българо-турската връзка, каза още Трайков. В икономиката предстои започването на изграждането на технологичния парк за 50 милиона евро, подчерта Трайчо Трайков. Предстои стартирането на схемата за нисколихвените кредити за малките и средни предприятия.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови