Цацаров за сблъсъците: За мен имаше подготовка

Юлиан Христов 24 юли 2013 в 10:26 2746 7

Сотир Цацаров Снимка: Сергей Антонов
Сотир Цацаров Снимка: Сергей Антонов

За мен имаше известна подготовка, която не е подготовката на хората, които всеки ден извървят един мирен марш и издигат лозунги, които изразяват определени политически, граждански, а отскоро и икономически искания.

Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров преди заседанието на ВСС. 

Според главния прокурор МВР трябва да идентифицира хората, които са правили провокации. "Такива доклади с подробна информация, все още нямаме", коментира Цацаров.

Главният прокурор изрази мнение, че протестът не може да бъде опорочаван. "Не мога да кажа - дали някой е внедрил някакви хора в протеста, или те сами са влезли в протеста. Протестът, само по себе си, не може да бъде опорочаван, защото вътре има хора, които са се стремили на всяка цена да има агресия. Ако направим това, означава да кажем, че правим един опит да отречем целия протест. Реалистичната оценка показва, че не това е обликът на протеста, обликът на протеста е нормален, протестиращ гражданин", каза още главният прокурор.

Той посочи, че до късно снощи е поддържал връзка с вътрешния министър Цветлин Йовчев и очаква да получи данни от МВР след заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС).

„Начинът, по който бе направен опит да бъдат изведени хората от парламента, не ми изглежда най-добрият. Това също ще бъде предмет на разговори след заседанието на ВСС. Самият аз съм поискал да ми бъде разяснено кой е заповядал точно този тип извеждане”, каза още Цацаров.

 

Според него опитът за извеждане на депутатите от парламента с автобус е било грешка. "От другата страна на барикадата, не искам да изглеждам като специалист по полицейска тактика, но решението за извеждане с този голям, бял автобус не беше най-правилното тактическо решение. Това, до известна степен провокира протестиращите, или поне усили настроенията на недоволство, а даде и повод на хората, които са единици, да хвърлят една по-тъмна сянка, както върху полицейските униформи, така и върху хората, които протестираха”, каза още Цацаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков