Стотици протестираха за болница в Девин

Елица Мартинова 06 март 2013 в 19:44 2121 0

Протест на девинци в София, Снимка: БГНЕС
Протест на девинци в София, Снимка: БГНЕС

Няколкостотин души протестираха днес в Девин с искане към правителството в оставка да спази обещанието си за болница в града.

Недоволството на гражданите бе отправено най-вече към финансовия министър в оставка Симеон Дянков. По думите на протестиращите Дянков е обещал държавата да финансира изграждането на болница в града, но до момента девинци нямат болнично заведение.

В четвъртък демонстрантите ще внесат в Министерство на финансите декларация с исканията си.

„Трябва да има приемственост и което и да е правителство да дойде оттук-нататък, трябва да се реши проблемът и ние няма да го оставим нерешен”, категорична е Валентина Павлова, председател на инициативния комитет „Здраве за общините Девин, Борино и Доспат“.

На брифинг на 11 февруари в София от организацията заявиха, че за 16-те месеца, откакто болницата в Девин е закрита, 14 души са починали в линейките на път към съседните лечебни заведения.

Според здравния министър в остаква Десислава Атанасова обаче отварянето на болница в Девин се бави заради кмета на общината Цветелин Пенков.

По думите ù проблемът е в сградата, където трябва да се помести лечебното заведение, тъй като кметът на Девин без всякакво правно основание е прехвърлил сграда на МБАЛ Девин от публична общинска в частна общинска собственост. Председателят на общинския съвет вече е подал сигнал до прокуратурата, тъй като за прехвърлянето няма решение на общинския съвет, допълни Атанасова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков