Социолози: Таксата за медийно участие на партиите трябва да отпадне

Елица Мартинова 27 март 2013 в 13:14 2243 1

Ваня Кашукеева, Снимка: БГНЕС, Архив
Ваня Кашукеева, Снимка: БГНЕС, Архив

Таксата за участие на партиите в обществените медии трябва да отпадне. Около това становище на брифинг в сряда се обединиха Институтът за социална интеграция (ИСИ) и асоциация „Прозрачност без граници“

Двете организации разгледаха спорните точки в изборния регламент, които според тях биха могли да навредят на предстоящия парламентарен вот.

Особен минус според ИСИ и „Прозрачност без граници“ са гласуваните такси за достъп на партиите до изява в обществените медии.

„БНТ и БНР няма да разполагат с нужната им редакторска свобода при отразяване на националните предизборни кампании. Платеният достъп в националните медии трябва да отпадне“, категорична бе Вероника Делибалтова от ИСИ.

„Основната функция на обществените медии е да предоставят възможност за информиран избор на гражданите и да бъдат арена на обществения дебат. България се намира в една криза на доверието и криза на представителността – криза между граждани и политически партии, но и криза на доверието между основните политически участници. Таксите ограничават възможността за една пълноценна дискусия за приоритетите на управления. Ограничението на участниците в коментарни и аналитични предавания не стимулира опитите за връщане на доверието на избирателите към онези кандидати, които имат какво да им предложат като политическа концепция“, коментира още Ваня Кашукеева-Нушева.

Двете организации отчетоха като стъпка назад поправките в Изборния кодекс, които изключиха правото на гражданите за мажоритарен вот. Според ИСИ това ограничава възможността на избирателите да се влияят активно върху решенията на партийните централи.

От „Прозрачност без граници“ изразиха опасения, че изискването във всяка СИК да има копирна машина, с която да бъдат разпечатвани екземпляри от избодните протоколи, може да затрудни редица общини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша