Социалните партньори обсъждат Бюджет 2014

Нели Чолашка 29 октомври 2013 в 08:05 2427 5

Заседание на тристранката.
Заседание на тристранката.

Синдикатите, работодателските организации и правителството ще обсъждат днес предложения от финансовото министерство бюджет за 2014 г.

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди заедно с Бюджет 2014 г. бюджетите на здравната каса и на Националния осигурителен институт (НОИ), които се приемат с отделни закони.

Проектобюджетът за 2014 г. предвижда рекордно висок бюджет за социалното министерство - над 1 млрд. лв. и за първи път Министерството на труда и социалната политика ще е с повече пари от МВР и Министерството на отбраната.

Социалният министър Хасан Адемов предупреди обаче, че социални помощи ще се раздават само срещу минимален брой дни обществено полезен труд, а трайно безработните ще трябва да посещават курсове за преквалификация и ако откажат, помощите им ще бъдат спрени.

Предвижда се от януари 2014 г. минималната работна заплата да се увеличи от 310 на 340 лв.

Проектобюджетът на НОИ пък около 3% увеличение от 1 юли следващата година под формата на актуализация на всички пенсии. Възстановява се швейцарското правило - ежегодна актуализация на пенсиите с ръста на инфлацията и на средния осигурителен доход.

От юли следващата година ще се увеличат и максималната и минималната пенсии – минималната ще нарасне от 150 на 154.5 лв., а максималната - от 770 на 840 лв.

От бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за следващата година пък ще бъде ощетен с 90 млн. лв., с които ще се платят разходи на болниците за тази година, стана ясно след заседание на надзора на касата вчера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков