Солист от Пловдивската опера съди директора за дискриминация

Вероника Шербанова 20 ноември 2012 в 11:52 3864 1

Михаил Пулиев
Михаил Пулиев

Солистът на Пловдивската опера Михаил Пулиев подаде жалба в Комисията по дискриминация заради роля на магаренцето Йори от „Мечо Пух“, съобщи bTV.

По думите на Пулиев причината за възложената му от директора на операта Пламен Тасев роля в мюзикъла е това, че е председател на синдиката.

Баротонът бил солист в операта в Пловдив от 1993 г. Давали му все централни роли. Оперният певец поискал да излезе в неплатен отпуск заради ангажименти извън страната, директорът му отказал и му дал ролята на Йори в спектакъла „Мечо Пух“.

Пулиев обяснява, че унизителната за него роля е отмъщение заради оплакването срещу директора за намаляващия брой спектакли.

По думите на Пламен Тасев в предложението за ролята на Йори няма никакъв подтекст. След като Пулиев отказал да я изпълнява, мястото му заел негов колега.

„Това не е първият отказ на Михаил Пулиев да изиграе дадена роля. Стои си в София, идва веднъж на три месеца да изпълни нещо, прави няколко отказа и в същото време взема заплата. Така му е удобно и се оплаква, защото защитава личния си интерес“, заяви директорът на Пловдивската опера. По думите му колегите на баритона са се разграничили от неговите действия, а причината за по-малкия брой спектакли била липсата на зала.

Пулиев посочи, че проблемът за него не е в конкретната роля. „И друг път съм играл „екзотични“ роли, но не искам да се връщаме към онова време, когато правихме спявки като селски вечеринки. Ние сме професионалисти. Аз играя драматични роли, здравето не ми позволява да скачам смешничко пред малките деца“.

Комисията по дискриминация ще разгледа жалбата срещу директора на операта в четвъртък. Пламен Тасев заяви, че няма да присъства заради професионален ангажимент.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков