Синдикален и граждански бойкот на актуализацията на бюджета (видео)

OFFNews 22 юли 2013 в 12:51 2757 5

Протест по време на заседание МС  Снимка: Сергей Антонов
Протест по време на заседание МС Снимка: Сергей Антонов

Тристранката, предхождаща заседанието за промени в бюджета, беше бойкотирана от  „Подкрепа” и по-големите работодателски организации, съобщи bTV.

В Министерския съвет в 12 ч. започна извънредното заседание на кабинета за актулазицаия на Бюджет 2013 г.

Очаква се правителството да изтегли нов заем от 1 млрд. лв. заради тази актуализация.

Пред Министерския съвет има протест срещу тези намерения на правителството на Пламен Орешарски.

От "Подкрепа" съобщиха, че не признават легитимността на процедурата по актуализацията на бюджета.

Единствено председателят на КНСБ Пламен Димитров уважи заседанието на тристранния съвет и заяви, че ще подкрепи ремонта на бюджета, ако има пакет от мерки на стойност 200 млн. лв.

"Искаме да видим има ли промяна в политиките, тъй като бюджетът, в края на краищата, и неговата актуализация трябва да предполага, че чуваме какво казва и обществото, и народа, не само през юни, а и през февруари.

А той каза тогава много ясно, че иска социални мерки. И КНСБ е предложило един пакет от 200 милиона допълнителни мерки, които за искам да чуя днес дали някой има намерение да ги финансира”, коментира Димитров.

Това беше причината и да бъде освиркан на излизане от сградата на правителството.  Близо 100 протестиращи скандират пред служебния вход на Министерския съвет на протест срещу актуализацията на бюджета.

„Ръст, а не дълг“ и „Кой ще плаща после?“, гласят посланията срещу бюджетната актуализация, която включва и решение за вземане на нов държавен заем от 1 милиард лева.

Блокирана е ул. „Сердика“ откъм служебния вход и дискусиите вътре текат под оглушителния акомпанимент на свирки, вувузели, тромби и скандирания „Мафия“ и „Оставка“.

Министрите вече излизат от сградата със служебните си коли под викове "оставка" и освирквания. "Мишки", започнаха да скандират хората по повод новината, че премиерът Пламен Орешарски не участва в брифинга след заседанието вътре. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша