Шефове на НЕК източвали "Белене" при три правителства

OFFNews 23 септември 2013 в 15:15 4145 9

АЕЦ
АЕЦ "Белене"

Въпреки наложения мораториум върху строежа на АЕЦ "Белене" три поредни правителства са продължили да плащат за строителен надзор по проекта.

Това става ясно от съобщение на Прокуратурата, която даде подробности по операцията срещу източването на държавни пари по проекта за строежа на Втора атомна.

Акцията е проведена по два доклада на ДАНС. От първия ставало ясно, че от датата на налагането на мораториума от правителството на ГЕРБ - 29 март 2012 г. - в продължение на близо година и половина от сметката на НЕК месечно са плащани по 950 хил. евро на двете дружества, осъществявали надзора - „Уорли Парсънс” и „Риск Инженеринг” на Богомил Манчев.

Докладът на ДАНС е предаден в Софийска градска прокуратура (СГП) в началото на август тази година. В него има събрани данни за извършени злоупотреби от длъжностни лица, които са нанесли "крупни имуществени вреди на страната" покрай проекта "Белене".

Въз основа на доклада е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. От СГП уточняват, че разследването може да бъде продължено евентуално и за умишлена безстопанственост. 

Фактите 

На 29 март 2012 г. с решение на Министерския съвет е наложен мораториум на проекта за изграждане на АЕЦ „Белене”, което по същество означава спиране на всякаква дейност, свързана с реализацията му.

В рамките на проекта са сключени договори за осъществяване на строителен надзор с дружествата „Уорли Парсънс” и „Риск Инженеринг”. Въпреки че съгласно клаузите в тези договори изрично е отразено, че решенията на държавни органи (в случая наложеният мораториум) се явяват форсмажорни обстоятелства, при настъпването на които страните по договорите се освобождават от задълженията си, двама от бившите изпълнителни директори на НЕК ЕАД не са предприели процедура по спиране на плащанията.

Така, през следващите близо година и половина, въпреки отпадналото основание за плащане, по сметките на дружествата „Уорли Парсънс” и „Риск Инженеринг” са били преведени суми в размер на около 950 000 евро на месец, за извършване на строителен надзор по проект, който по същество е спрян, се казва в съобщение на Прокуратурата.

На 19 септември 2013 г., в СГП е постъпил нов доклад от ДАНС, в който е посочено, че са предприети действия по укриване и унищожаване на уличаващи документи.

Това наложило незабавното провеждане на операцията в петък, при която бяха претършувани офиси на „Уорли Парсънс”, „Риск Инженеринг” и НЕК ЕАД. 

В хода на операцията за 24 часа бяха задържани Иво Лефтеров и Крум Анастасов (бивши изпълнителни директори на НЕК ЕАД) и изпълнителният директор на „Уорли Парсънс” – Събин Събинов.

Към настоящия момент по делото няма повдигнати обвинения, като предстои обстоен анализ на събраните при разследването материали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки