Шефът на НЗОК: Скоро ще ме уволнят, защото съм избран от ГЕРБ

Вероника Шербанова 04 юни 2013 в 14:55 2364 3

Пламен Цеков, бивш управител на НЗОК. Снимка БГНЕС
Пламен Цеков, бивш управител на НЗОК. Снимка БГНЕС

Управителят на Здравната каса д-р Пламен Цеков няма да напусне поста си, след като лекарите за пореден път поискаха оставката му. Въпреки това той е убеден, че скоро ще бъде уволнен, защото е избран от ГЕРБ. Това заяви Цеков в ефира на Нова телевизия.

Чисто професионално не приемам упреците на лекарите, защото до голяма степен действията на управителя на НЗОК са предопределени. Министерството на здравеопазването издава наредбите, Народното събрание приема бюджета на Касата и управителят е поставен в рамки, които трябва да следва, посочи Цеков.

По думите му причината за недоволството на Българския лекарски съюз е това, че се е противопоставил на идеята съюзът да влезе в оперативното управление на Здравната каса.

Пламен Цеков увери, че има подкрепата на много пациентски организации, а останалите съсловни организации също не били предявявали претенции към него.

„Има обаче втори аспект, който е по-важен – аз съм политическо лице. Избран съм от Народното събрание, от политическа партия ГЕРБ. НЗОК е независима институция, но работи в тясно сътрудничество с парламента и финансовото министерство, затова е редно когато има ново политическо мнозинство управителят на Касата да бъде в съзвучие с тези институции“, коментира Цеков.

Той обясни, че очаква скоро да разговаря с представители на новия кабинет, които имат отношение към здравеопазването в България.

Преди дни на извънреден събор БЛС поиска за пореден път оставката на управителя на Здравната каса Пламен Цеков. Искането им беше подкрепено от няколко пациентски организации.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша