Шефът на КРС призна: 350 000 остават без телевизия от 1 октомври

Мая Младенова 23 септември 2013 в 10:51 4044 4

Веселин Божков, председател на КРС. Снимка: БГНЕС
Веселин Божков, председател на КРС. Снимка: БГНЕС

Между 350 000 и 1 милион души могат да останат без ефирна телевизия след 30 септември, призна шефът на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков.

 Той бе поканен в сутрешния блок да БНТ да коментира валящите сигнали от зрители в малки населени места за проблеми с телевизионния сигнал.

Макар запознатите с материята да алармират от години за вероятността с началото на цифровизацията много зрители да останат без телевизия, председателят на КРС заговори за проблема едва седмица преди да бъде изключен сигналът.

В плана за цифровизацията е записано, че мултиплекс операторите на първа фаза трябва да осигурят - единият 95% покритие, а другият - 85% покритие на населението, припомни Божков. Без телевизионен сигнал ще останат най-вече хората в селата, планинските и граничните райони, ако нямат договор с кабелен или сателитен оператор. Дори закупуването на декодер не решава проблема в тези райони, защото антените просто няма да излъчват сигнал до там.

Покритието - тайна и за държавата

Председателят на КРС призна, че нито той, нито министерството имат реална карта на покритието на тв сигнала и проблемните места. Това означава, че нито една компетентна институция в държавата няма реална представа за ситуацията и не предприема мерки срещу нея. 

Изпратени са писма на мултиплекс операторите с искане да дадат такава карта, но отговор засега няма, стана ясно още от думите на Божков. Той посочи и друг проблем - законът не задължава мултиплекс операторите след достигане на изискваните съответно 95% и 85% от населението, да продължат да надграждат мрежите си до 100% покритие.

БНТ показа репортаж селата в благоевградската община Струмяни - един от районите, за които в момента решение на проблема няма. Хората там още не могат да повярват, че само след няколко дни телевизорите им ще угаснат.

"Досега телевизията бе връзката ни със света. Радиостанции почти не се хващат, вестници идват два пъти в седмицата", описват ситуацията потърпевшите. 

"Мисля, че хората усетиха проблемите за разлика от нашите политици и хората, които са ангажирани точно с този процес. Защото аз от две години алармирам точно за този проблем. Вие говорите за 5%, само че на втория мултиплекс са 15%. На втория мултиплекс са почти 1 милион души. И то не става дума за големите градове, а за села и паланки. Аз получавам сигнали от няколко села в Шуменско", коментира ситуацията в Струмяни председателят на КРС.

"Излиза, че хората от Струмяни са по-интелигентни от цялата българска администрация, съжалявам да го кажа", заяви още Божков.

Според него, въпреки проблемите, началото на цифровизацията не бива да бъде отлагано повече, а след старта, на принципа проба-грешка да се отстраняват проблемите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки