Роднини на жертвите от "Илинден" съдят застрахователи за 10.5 млн. лв.

Лъчезар Вълев 11 ноември 2012 в 09:54 1494 0

Роднини на загиналите при потъването на кораба
Роднини на загиналите при потъването на кораба "Илинден" българи са подали граждански иск за 10,5 млн. лв. Снимка: БГНЕС

Граждански иск на стойност 10. 5 млн. лв. са завели роднините на 15-те българи, които загинаха при инцидента с кораба „Илинден” в Охридското езеро, съобщиха адвокатите по делото.

Искът е срещу застрахователните дружества "Алианц Ферзихерунг" и "Германишер Лойд".

Част от роднините искат още около 70 000 лева за нанасяне на имуществени вреди.

В исковата молба, внесена пред Софийския окръжен съд, се посочва, че при капацитет на плавателния съд от 35 души, на него са били качени 53 пасажери.

Защитата настоява за експертиза, която да бъде възложена на Агенция „Морска администрация”, за уточняване на причината и виновника за потъването на „Илинден”.

До момента роднините са получили по 4 500 евро от други застраховки.

Туристическото корабче "Илинден" потъна в Охридското езеро на фаталния 5 септември 2009 г.

По време на инцидента се удавиха 15 български туристи. Корабчето превозваше над 50 български туристи към манастира "Свети Наум" и потъна за минути на 200 метра от брега.

В началото на април 2012 г. Апелативният съд в Битоля потвърди осъдителните присъди за Сотир Филевски и Бранко Баич по делото за потъналия в Охридското езеро кораб "Илинден".

На 5 юли 2011 г. Основният съд в Охрид призна за виновни двамата подсъдими. Капитанът на кораба Филевски и хърватският гражданин Баич, дал сертификат за годността на плавателния съд, бяха осъдени на по една година затвор.

Съдът обяви, че Сотир Филевски не се придържал към наредбите за корабоплаването и лекомислено сметнал, че няма опасност като качва на борда на кораба над 50-те български туристи. Заради неспазване на закона за корабоплаването беше осъден и Баич.

Две седмици след трагичния инцидент корабът "Илинден" бе изваден на повърхността. Досегашните експертизи за инцидента, изготвени у нас, показаха, че е имало неправомерно преустройство по палубата на корабчето.

Според тях през отворените прозорци на долната палуба на кораба е влязла вода и това е ускорило потъването на плавателния съд да потъне по-бързо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови