Проверка установи нарушения на обществени поръчки в Първа АГ болница

Вероника Шербанова 08 април 2013 в 16:47 5698 0

Първа АГ болница
Първа АГ болница "Света София"

Нарушения при обществени поръчки в Първа АГ болница „Света София“ и конфликт на интереси на председателя на Съвета на директорите д-р Константин Маленов, установи Столична община при проверка на лечебното заведение.

Между 9 декември 2008 г. и 15 май 2012 г. Маленов е притежавал амбулаторна практика, а от 2009 година е в борда на директорите на Първа АГ болница.

На 4 януари 2012 г., няколко месеца преди фирмата му ЕТ „Константин Маленов“ да бъде заличена от Търговския регистър, е регистрирана фирмата ЕООД „Амбулатория за индивидуална практика за специализирана медицинска помощ по акушерство и гинекология – Д-р Константин Маленов“, на което Маленов е управител.

Двете му фирми са със сходна дейност с тази на лечебното заведение, което управлява, което го поставя в конфликт на интереси. 

Д-р Константин Маленов спечели конкурса за директор на болница „Шейново“, но не беше назначен, след като стана ясно, че срещу него е постъпил сигнал, според който по времето, когато е бил временно изпълняващ длъжността директор на Първа АГ болница от юли до октомври миналата година, в лечебното заведение са раздавани безотчетни пари и не са обявявани обществени поръчки.

В конфликт на интереси са били и Гергана Коларова и Мажена Риш, които също са имали регистрирани фирми за медицински дейности по времето, в което са били вписани в борда на директорите на Първа АГ болница.

Направената от дирекция „Вътрешен одит“ на Столична община проверка е установила и че обществените поръчки, осъществени от болницата през 2012 г. не отговарят на Закона за обществените поръчки. Разходите за доставки и услуги надвишават праговете, определени в закона. Липсват приемно-предавателни протоколи при доставката на медицински консумативи, необходими за ин витро отделението. Доставяни са и консумативи, които не са включени в спецификацията към договора и не са посочени като обособени позиции в документацията на обществената поръчка.

В началото на 2013 г. изпълнителният директор д-р Иван Костов въвежда правила за провеждането на обществени поръчки, както и такива за вътрешен финансов контрол.

За периода от 2009 до 2011 г. липсват и разписани от изпълнителните директори правила за извършването на годишна инвентаризация на Първа АГ болница.

Служителите на Столична община са направили предписания за допълване на необходимата документация, както и по-строга политика за отчет на лечебното заведение. Кметът на София Йорданка Фандъкова ще предаде доклада на Столичния общински съвет, който е принципал на болницата.

Проверки на цялостната дейност е започнала и в болница „Шейново“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков