Прокуратурата рестартира дело за "енергийната мафия"

10 май 2013 в 12:58 1462 4

Татяна Шарланджиева. Снимка: БГНЕС, архив
Татяна Шарланджиева. Снимка: БГНЕС, архив

Софийска градска прокуратура (СГП) е повдигнала в четвъртък обвинение срещу следователката от Националната следствена служба (НСлС) Татяна Шарланджиева, за това, че покрила разследване срещу Красимир Георгиев - шефа на фирма "Фронтиер", сочен за най-близкия сподвижник на Овчаров в доставките на ядрено гориво за АЕЦ "Белене" от Русия.

През 2006 година Шарланджиева осуетила наказателно преследване срещу Георгиев с цел да го избави от наказание по обвинения за пране на пари. 

Досъдебното производство срещу нея е било образувано още през 2008 година. То се е водило и срещу Корнелия Нинова, бивш заместник енергиен министър. Според разследването тогава двете са осуетили преследването на Красимир Георгиев. С постановление на Софийска градска прокуратура от 26.06.2008 г. наказателното производство по делото обаче е било прекратено. 

С постановление на Апелативна прокуратура гр. София от 22 февруари 2013 година постановлението за прекратяване е отменено, като са събрани допълнителни доказателства за повдигане на обвинение на Шарланджиева. От СГП са отправили предложение до главния прокурор за внасяна на искане до ВСС за отстраняването на Шарланджиева от поста й на следовател. 

Ходът на прокуратурата идва след като тя беше сезирана от лидера на РЗС Яне Янев, който като председател на парламентарната комисия за корупция във висшите етажи на властта, разкри, че няколко разследвания срещу "енергийната мафия" са били "вдигнати на трупчета", като по този начин са прикривани далавери. Според Янев Сергей Станишев, чрез Румен Овчаров и Красимир Георгиев - "Фронтиера" е договарял незаконни доставки на гориво от Русия, защото от 1 януари 2007 г. ЕК на практика забранява да се внася от Русия повече от 20% от доставките на ядрено гориво.

В началото на годината Янев представи справка от разговори на Красимир Георгиев от 2006 г., в които се споменават имената на тогавашните министър-председател Сергей Станишев и енергийния министър Румен Овчаров. Според Янев от информацията от разсекретените разговори става ясно, че се нарушава директивата на Европейската комисия. Янев обясни, че договорките са от 2006 година, но доставките на гориво са извършени през 2007 г., когато България вече е член на ЕС. Янев обясни, че всички документи ще бъдат отново изпратени до главния прокурор.

Лидерът на РЗС представи и разсекретени справки от телефонни разговори по разследване срещу бившия шеф на "Топлофикация" Валентин Димитров. В тези СРС са засечени разговори на Георгиев, в които той обяснява, че има влияние върху правителството и конкретно върху Овчаров. 

От сигналите на Янев до прокуратурата от поста си беше освободена Галина Тонева - заместник главен прокурор. Причините са, че името й беше замесено в скандал за това, че сложила чадър над енергийната мафия, като “мачкала” конкретни дела. Обвиненията срещу Тонева бяха отправени от лидера на РЗС Яне Янев, според когото зам. главната прокурорка е осъществявала “търговия с влияние в енергийния сектор и на практика определени лица са действали като организирана престъпна група с цел да набавят облаги за себе си”.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков