Прокуратурата разследва източването на 18 млн. евро от "Белене"

OFFNews 03 септември 2013 в 15:04 3436 4

 АЕЦ
АЕЦ "Белене". Снимка: БГНЕС

На 9 август Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство за длъжностно присвояване в особено големи размери - 18 млн. евро, съобщиха от прокуратурата.

Понастоящем се събират доказателства за други престъпления, включително безстопанственост. С постановление от същата дата делото е възложено на Следствения отдел при градската прокуратура. Към настоящия момент, включително и днес, се провеждат активни действия по разследването. С оглед интересите на това разследване и следствената тайна на този етап прокуратурата няма да оповести други данни. Те ще бъдат съобщени след повдигане на съответни обвинения, допълват от Прокуратурата.

По-рано днес представители на три инициативни комитета срещу АЕЦ "Белене" заявиха, че държавата е продължавала да плаща на консултанта "Уорли Парсънс" по проекта за втора атомна централа, независимо от мораториума, който парламентът наложи. Те дават на прокуратурата документи за плащания от седем и половина милиона лева.

Мария Капон от Инициативния комитет "БеляНЕ" каза, че фактурите са издадени от Националната електрическа компания по времето на правителството "Борисов" и на служебния кабинет на Марин Райков.

Няма никакви обяснения какво означава нормалният труд да е 2 милиона 865 хиляди лева, а нормалните разходи към него са 622 000. Ще ги предоставим на прокуратурата, защото смятаме, че те трябва да направят разследването. Защото е важно да се знае каква е разликата между делата и документите. Дали всъщност в служебния кабинет и в кабинета на предходния мандат е видно, че са правени плащания, че е приемана работа въпреки решението на Народното събрание? Принципал на Националната електрическа компания е единствено и само Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, отбеляза Капон.

Инициативните комитети настояват енергийният министър Драгомир Стойнев да отговори дали тази противозаконна, според тях, практика продължава и сега.

Служебното правителство не е сключвало договори и не е извършвало плащания за АЕЦ “Белене”, това каза в отговор Ивет Добромирова, медиен координатор и говорител на служебния министър-председател и министър на външните работи Марин Райков и ръководител на пресслужбата на служебното правителство.

"Във връзка с оповестена днес информация за издадена на 29 май фактура, свързана с плащания около АЕЦ “Белене”, категорично заявявам от името на Служебното правителство, че технологично е абсолютно невъзможно да бъде извършено подобно плащане. Служебното правителство не е сключвало никакви договори за АЕЦ “Белене”, която информация потвърди преди време и пресслужбата на сегашното правителство.

Одобрението и подобни плащания имат строго фиксирана процедура, която минава през различни нива на одобрение. На практика, ако фактурата е издадена на 29 май, както се твърди, е невъзможно плащането да бъде извършено в мандата на Служебното правителство.

Процедурата по одобрение на подобни документи отнема повече от няколко часа, колкото реално е имал този кабинет в този ден. Да не забравяме, че това е денят, в който официално встъпи в длъжност новото правителство", се казва в текста на съобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша