Прокуратурата обвини Октай в опит за убийство на Доган

Юлиан Христов 03 април 2013 в 15:09 2051 4

Октай Енимехмедов. Снимка: Сергей Антонов
Октай Енимехмедов. Снимка: Сергей Антонов

Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна в сряда обвинение на Октай Енимехмедов за това, че направил опит да убие Ахмед Доган, съобщиха от прокуратурата.

До момента Октай беше с две обвинения – за хулиганство и за закана за убийство. Наказанието за тези две обвинения е до шест години затвор. Първоначалните експертизи показаха, че с оръжието, което Енимехмедов насочи към главата на Ахмед Доган, не би могло да се извърши убийство.

Новото обвинение заплашва атентатора на Доган с доживотен затвор без право на замяна, което е максималното наказание за това престъпление. В най-добрия случай Октай може да се отърве със затвор от 15 до 20 години или доживотен затвор.

Анализът на всички доказателства, събрани по делото, сочи че е извършен опит за убийство, а не закана, коментират от държавното обвинение. 

Според прокуратурата има достатъчно данни, че Енимехмедов е действал предумишлено и е планирал действията си. Планът му обаче не бил осъществен по независещи от него причини - оръжието му засекло три пъти, а той бил обезвреден от Мустафа Карадайъ. 

"Изводът за наличие на доказателства за повдигане на обвинение за опит на убийство се основава на заключението на допълнителната комплексна съдебно медицинска и балистична експертиза", съобщават още от прокуратурата.

От съобщението става ясно, че експертите са категорични, че изстрели от газово оръжие могат до доведат до сериозни увреждания и до смъртен изход, но "при две условия, свързани с дистанцията на изстрела и локализацията на увреждането". Експертите смятат, че смъртоносни наранявания са възможни при изстрел от упор до един сантиметър в областта на слепоочието, устата или окото, предната половина на шията и в лявата част на гръдния кош.

Октай е в ареста от 19 януари, когато по време на конгрес на ДПС нападна Доган, който изнасяше доклад пред делегатите от ДПС. Съдът остави Енимехмедов в ареста с мотивите, че има достатъчно доказателства за тежестта на престъплението, а така също и че има реална опасност Октай да извърши ново престъпление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков