Прокуратурата мие срама с втора бърза проверка по публикации

08 април 2013 в 13:06 12230 0

Йордан Войнов, Снимка: БГНЕС
Йордан Войнов, Снимка: БГНЕС

Броени дни, след като се самосезира нехарактерно бързо заради публикациите на журналиста Борис Митов, прокуратурата се самосезира повторно с необичайна за работата си скорост по медийни публикации.

Днес по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров Софийската градска прокуратура започва проверка във връзка с публикации в медиите за сключения договор между агенцията по храните (БАБХ) и частна фирма за събиране на такси „Дезинфекция“ на ГКПП Капитан Андреево и ГКПП Лесово ("Пи Еф Си").

Миналата седмица от серия публикации на различни издания стана ясно, че частната фирма е назначена да събира такси за дезинфекция на влизащите от Турция автомобили срещу разпространение на шап. Допреди с тази работа се е занимавала държавна фирма. Темата бе подета от бившия вътрешен министър Румен Петков, който обяви, че фирмата прибира огромни комисиони за дейността си. Според него, предвид натоварването на КПП-тата фирмата събира по 15 000 лв. за денонощие или около половин милион месечно.

Впоследствие миналата седмица шефът на БАБХ Йордан Войнов обяви, че заради „големия обществен интерес“ ще прекрати договора с фирмата. Той обаче не даде обяснение дали има реални нередности в дейността й, освен „обществения интерес“.

Прокуратурата ще проверява за извършено престъпление - безстопанственост и сключване на неизгодна сделка. За целта е привикан за обяснения директорът на БАБХ Войнов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков