Президентът поиска прозрачна и дигитална ДС

Сергей Антонов 19 април 2013 в 18:02 2211 1

 Росен Плевнелиев проведе среща
Росен Плевнелиев проведе среща

Архивите на Държавна сигурност да бъдат изцяло дигитализирани и достъпни за всички след 2014 години. 

Това искане отправи до началниците на служби президентът Росен Плевнелиев. В петък държавният глава се срещна с директорите на Служба "Военна информация" Веселин Иванов,  Националната разузнавателна служба - Драгомир Димитров и с шефа на Комисията по досиетата Евтим Костадинов

"След 2014 година всички архиви на тоталитарната държава до 1989 година трябва да бъдат открити и публични и да станат част от държавния архив", заяви Плевнелиев. Държавният глава ще предложи на следващия парламент „да намери сили и смелост“ и ако е необходимо, да промени за последен път закона за досиетата. „Мина четвърт век, стига с тази Държавна сигурност. След 24 години преход вече няма какво да бъде тайно“, заяви Плевнелиев.

На срещата си с президента шефовете на спецсужби са поели ангажимента в най-скоро време да предадат всичките си архиви на Комисията по досиетата. „Тази двойственост трябва да бъде прекратена и архивите на двете служби в най-скоро време трябва да бъдат предадени на Комисията по досиетата. Комисията трябва да може еднозначно и категорично да посочва кой е бил и кой не е бил агент на Държавна сигурност, а не да излиза с противоречиви становища, позовавайки се на все още непредадените архиви“, заяви държавният глава.

Той обясни, че на срещата е постигната договорка, при изключителни случаи и при опасност от застрашаване на националната сигурност, след съвещание, шефовете на служби да не позволяват разкриването на определени имена от комисията. За това трябва да се търси баланс, смята Плевнелиев. 

„Гражданите имат право да получат информация дали лицата, които ги управляват и искат да ги управляват, са принадлежали към службите на тоталитарната държава“, подчерта президентът, като припомни, че различни политически партии през годините на прехода са се опитвали по различен начин да крият части от истината за тайните служби на тоталитарната власт, а често информацията за агентурното минало на един или друг опонент ставало чрез посредник, а не както е редно - през Комисията по досиетата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews