Прекръстиха Биг Бен на Елизабет Тауър

Вероника Шербанова 13 септември 2012 в 12:04 3792 2

Кулата Биг Бен в Лондон
Кулата Биг Бен в Лондон

Лондонската кула Биг Бен беше официално преименувана на Кулата на Елизабет. Промяната е по случай диамантения юбилей на кралица Елизабет II.

Долната камара на британския парламент взе решението за прекръстването на кулата в началото на юни, когато бяха тържествата по случай 60-годишнината от възкачването на престола на Елизабет II. 

Инициативата подкрепиха 331 депутати, в това число и премиера Дейвид Камерън. Още тогава те заявиха, че най-вероятно в съзнанието на хората кулата ще остане с наименованието Биг Бен, но въпреки това официалното му име трябвало да стане Кулата на Елизабет, за да се отдаде почит на заслугите на кралица Елизабет пред Великобритания.

Часовниковата кула на Уестминстърския дворец, позната като Биг Бен, е построена през 1859 г. Първоначално Биг Бен е прозвището на камбаната на часовника, по-късно превърнало се в разговорно наименование на самата кула. То идва от изключително популярния за времето си шампион по бокс в тежка категория Бен Каунт, познат като Големия Бен (Big Ben).

Кулата е построена само няколко години преди смъртта на Каунт през 1861 г. Идеята да нарекат камбаната на негово име дошла съвсем естествено, тъй като голяма част от депутатите и лордовете били почитатели на боксьора. 

През тази година кралица Елизабет II отпразнува 60 години от коронацията си на 6 февруари 1952 г., когато е 25-годишна. Елизабет е вторият британски монарх след кралица Виктория, достигнал до диамантен юбилей. Великобритания отпразнува този факт с четиридневни тържества в началото на юни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки